Economie

Werkgevers vrezen PvdA-plannen lastenverzwaring

De werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland vrezen dat PvdA-voorstellen voor lastenverzwaring een te zware wissel trekken op het bedrijfsleven. De drie ondernemersclubs riepen dinsdag informateur Donner op dit punt niet uit het oog te verliezen in zijn verkennende gesprekken voor een CDA/PvdA-coalitie.

ANP
28 January 2003 14:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

„We hopen dat de voorstellen niet worden overgenomen als de PvdA in de regering zou komen. Lastenverzwaring is de verkeerde maatregel op het verkeerde moment”, aldus voorzitter J. Schraven van VNO-NCW, doelend op de stilvallende economie.

Volgens hem kosten de PvdA-plannen circa 3,5 miljard euro, vooral op te brengen door ondernemers. „Daar zit voor mij een probleem voor regeringsdeelname van de PvdA. Met name hogere energieheffingen voor grote en kleine bedrijven baren mij grote zorgen. Maar ook het zwaarder belasten van honderdduizenden bestelauto’s en een nieuwe bouwbelasting, die huizen 2 á 3 procent duurder maakt.”

De werkgevers presenteerden dinsdag een nota met eigen voorstellen voor een nieuw regeerakkoord. Ze willen af van een lange lijst „overbodige registratieverplichtingen die niets oplossen”, onnodig moeilijke regels en onterechte belastingen. Daartoe behoort onder meer de verplichte registratie van allochtone werknemers en de toeristenbelasting.

De werkgeversorganisaties vragen het nieuwe kabinet tegelijk 1,5 miljard euro extra voor onder meer bredere wegen en verlaging van de winstbelasting. Schraven suggereerde daarvoor geld weg te halen bij bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden of ontwikkelingssamenwerking. De ondernemers willen bovendien geen nieuwe regels meer. De overheid zou zich moeten beperken tot de verplichtingen die door Europa worden opgelegd.

De voorman van VNO-NCW hekelde de PvdA-plannen te investeren in de economie. „Hogere ambtenarensalarissen noemen wij geen investering.” Hij bestreed ook de indruk dat iedereen dit jaar 2,5 procent loonstijging zou moeten krijgen. Bij slechtdraaiende bedrijven of sectoren kunnen de lonen minder stijgen dan de inflatie, vindt de voorman van VNO-NCW.

Ook de vakbonden moeten hun eisen beperken tot het de bedrijven weer wat beter gaat, vinden de werkgevers. Voorzitter H. de Boer van MKB-Nederland: „Ze moeten even terug in het hok. We hebben even geen tijd voor dingen zoals zorgverlof en levensloopregelingen. Als de ondernemers weer geld hebben verdiend, zijn de bonden weer aan de beurt.” Wel zou de stimulans voor de laagopgeleide werklozen, de SPAK, moeten blijven bestaan.

Voorzitter G. Doornbos van land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland vindt dat Nederland weer nadruk moet leggen op de productie. Ons land is volgens hem te afhankelijk geworden van dienstverlening en doorvoer. Hij zei dat de landbouw de grootste productiefactor van Nederland is, waar alle burgers iets aan hebben: „Agrarische ondernemers beheren tweederde van het Nederlands grondgebied en dragen bij aan een aantrekkelijk landelijk gebied.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer