Kerk & religie

Invloed christelijk geloof taant

VOORBURG (ANP) – De invloed van het christelijk geloof in de Nederlandse samenleving neemt verder af. Minder volwassenen komen in de kerk en het geloof heeft minder invloed op de leefstijl van christenen. Ging elf jaar geleden nog 23 procent van de volwassenen ten minste één keer per maand naar de kerk, in 2008 was dat nog 19 procent.

29 July 2009 20:44Gewijzigd op 14 November 2020 08:23

Dat blijkt uit het rapport “Religie aan het begin van de 21ste eeuw” van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat woensdag is verschenen. De aanhang van de islam is gestegen van 3 naar 4 procent van de bevolking, maar het aantal moslims dat een gang naar de moskee maakt, daalt, zo becijferde het CBS. Binnen de islamitische gemeenschap gaat ruim een derde regelmatig naar de moskee. De helft gaat zelden of nooit.Gereformeerden zijn de meest regelmatige kerkgangers. Van hen gaat 63 procent geregeld naar de kerk. Bijna de helft gaat minimaal één keer per week. Van de mensen die zich rekenen tot de Protestantse Kerk in Nederland, gaat ook 63 procent regelmatig naar het godshuis, terwijl van alle stromingen de katholieken het minst frequent naar de kerk gaan: 23 procent gaat regelmatig.

Afgezien van de frequentie van het kerkbezoek rekenen zich ook steeds minder mensen tot een bepaalde gezindte. Het CBS vroeg mensen in 2008 tot welke kerk zij zich aangetrokken voelden. Tien procent noemde de Nederlands Hervormde Kerk, hoewel die kerk in 2004 opging in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en dus niet meer bestaat. In 1999 voelde nog 14 procent zich tot die kerk aangetrokken. Het aandeel gereformeerden daalde de afgelopen elf jaar van 7 naar 4 procent.

De calvinistische levensstijl van sober leven en hard werken, waar Nederland lange tijd zo bekend om stond, heeft terrein verloren. De verschillen tussen leden van de PKN en niet–kerkelijken worden steeds kleiner, onder meer op het gebied van overgewicht en inkomens. Ook het idee van de Duitse socioloog Max Weber dat het calvinisme het kapitalisme heeft bevorderd, klinkt niet meer door bij protestante stromingen, constateert het CBS.

Daarnaast ziet het bureau ook dat het aantal kinderen in een gezin veel minder wordt bepaald door de geloofsachtergrond. Alleen orthodoxe gereformeerden en islamieten vertonen nog afwijkend gedrag. Daar komen nog veel grote gezinnen voor. „Niet–gehuwd samenwonen komt relatief veel voor onder mensen zonder kerkelijke gezindte. Het blijkt dat van de generatie geboren in de periode 1965–1974 negen op de tien voor het huwelijk hebben samengewoond", staat in het rapport. Volgens het CBS waren zij de trendsetters voor de mensen die met een kerk verbonden waren.

De afname van het regelmatige kerkbezoek is vooral sterk op het platteland. De meeste allochtonen zijn te vinden in Zuid– en Noord–Holland, gevolgd door Flevoland. Limburg en Noord–Brabant blijven de provincies waar velen zich katholiek blijven noemen, terwijl de meeste mensen die zich hervormd voelen, in Drenthe, Overijssel en Gelderland wonen. De gereformeerde aanhang woont vooral in Drenthe, Flevoland en Zeeland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer