Binnenland

Warm? Zoek verkoeling rond hoog gebouw

UTRECHT (ANP) – Het is warm. In de stad lopen mensen puffend door de straten. Opeens, vanuit het niets, steekt er een verkoelende wind op. Grote kans dat u dan net voorbij een hoog gebouw loopt.

28 July 2009 19:12Gewijzigd op 14 November 2020 08:23
Het is warm. In de stad lopen mensen puffend door de straten. Opeens, vanuit het niets, steekt er een verkoelende wind op. Grote kans dat u dan net voorbij een hoog gebouw loopt. Foto ANP
Het is warm. In de stad lopen mensen puffend door de straten. Opeens, vanuit het niets, steekt er een verkoelende wind op. Grote kans dat u dan net voorbij een hoog gebouw loopt. Foto ANP

Rond de Dom in Utrecht lijkt het altijd hard te waaien en ook rond het gebouw van Nationale Nederlanden in Rotterdam staat steevast een stevige bries. Allemaal heel logisch, zegt Chris Geurts, winddeskundige bij TNO. „Hoe hoger je de lucht ingaat, hoe harder de wind". Windstromen hoog in de lucht worden omgebogen door hoge gebouwen. „Hierdoor waait het dus rond deze gebouwen op de grond een stuk harder", zegt hij.Volgens Harry Geurts van het KNMI verstoren hoge gebouwen het windveld. „Een gebouw verstoort het natuurlijke windpatroon en hierdoor kunnen valwinden ontstaan". Volgens de weerman treedt er tussen twee hoge gebouwen ook enorme windversterking op. „De wind wordt dan plots door een smallere opening geperst en hierdoor gaat de lucht sneller stromen", aldus Harry Geurts.

De winddeskundige van TNO voert jaarlijks tientallen tests uit met behulp van modellen in een windtunnel. „Wij adviseren gemeentes en projectontwikkelaars over de bouw van een hoog pand in een gebied". In de windtunnel kan gekeken worden wat door het nieuwe gebouw het effect van de wind zal zijn. „Soms ontstaan er valwinden die niet acceptabel zijn. Mensen worden dan simpelweg omvergeblazen", aldus Chris Geurts.

In Nederland mag een hoog gebouw wel enige wind veroorzaken. „In een gebied waar mensen bijvoorbeeld winkelen, mag de wind natuurlijk niet zo hard waaien als op een plek waar mensen af en toe langslopen" zegt Chris Geurts.

Blijkt in de windtunnel bij TNO dat een gebouw te veel wind gaat veroorzaken dan kan er gelijk gekeken worden of er oplossingen zijn. „In overleg met de architect kunnen we kijken of het plaatsen van luifels of schermen de wind kan afzwakken".

Chris Geurts vindt dat er in Nederland nog een beetje te weinig rekening wordt gehouden met het fenomeen van harde wind rond hoge gebouwen. „Vlakbij een van de gebouwen van TNO in Delft heb je ook zo’n plek. Het dak van het tankstation is er al een paar keer afgewaaid". De winddeskundige schrok toen hij hoorde van de plannen om juist op die plek een tramhalte te plaatsen. „Dat kan echt niet. Mensen zouden weg kunnen waaien", aldus Chris Geurts.

Iedere vier jaar wordt er een wereldconferentie gehouden waar windeffecten op en rond gebouwen en andere constructies centraal staan. In juli 2011 komen winddeskundigen uit de hele wereld in Amsterdam bijeen om over het fenomeen te praten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer