Economie

Wall Street heeft moeite richting te bepalen

NEW YORK (ANP/RTR) – De Amerikaanse beurzen hadden maandag duidelijk moeite richting te kiezen. Nadat de aandelenmarkten licht lager waren geopend, zag het er halverwege de handel naar uit dat ze allemaal duidelijk in de verliezen doken. In de uren erna sloeg het beeld om in winst, richting het eind van de handel was er een wisselend beeld.

27 July 2009 21:39Gewijzigd op 14 November 2020 08:22

De Dow–Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde even voor het slot een stand van 9088 punten, dat is 0,1 procent of 6 punten lager dan het slot van vrijdag. De breder samengestelde S&P 500–index stond op 980 punten, dat is 0,1 procent hoger. Schermenbeurs Nasdaq tenslotte koerste richting een slotstand van 1959 punten. Dat is een daling van 7 punten of 0,3 procent.De Amerikaanse beurzen wisten de afgelopen twee weken op rij met winst af te sluiten, waardoor de belangrijke indices ongeveer 11 procent wonnen. Handelaren gingen er maandag dan ook van uit dat de koersen door winstnemingen en slechte resultaten van telecombedrijf Verizon en maker van elektronica en vliegtuigapparatuur Honeywell de weg omlaag kozen.

Telecombedrijf Verizon maakte bekend dat het in het tweede kwartaal van dit jaar de winst met 7 procent zag teruglopen. Bovendien gaat het bedrijf in de tweede helft van het jaar achtduizend banen schrappen. Het aandeel noteerde 2,3 procent lager.

Honeywell, ’s werelds grootste fabrikant van elektronica voor cockpits, zag zowel de omzet als de winst dalen. Ook stelde het bedrijf de winstverwachting voor de rest van het jaar neerwaarts bij. Volgens het bedrijf voldoet de recessie inmiddels aan hun slechtste verwachtingen. Toch noteerde het aandeel 0,4 procent hoger.

Aetna, de derde ziektekostenverzekeraar van de VS, zag de winst in het tweede kwartaal met 28 procent dalen en verlaagde de vooruitzichten voor de rest van het jaar. Het aandeel verloor 2,6 procent.

Net na de opening van de beurzen op Wall Street werd bekend dat de verkoop van nieuwe huizen in de maand juni ten opzichte van de maand mei met 11 procent was gestegen tot 384.000. Dat was meer dan was verwacht. Beleggers leken er in eerste instantie niet van onder de indruk. „De voornaamste negatieve factor is dat de markten al zo hoog zijn gekomen", zei een handelaar.

Voor een euro moest tegen het eind van de handel op Wall Street 1,4232 dollar betaald worden tegen 1,4225 dollar bij het slot van de handel op de Europese beurzen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer