Economie

Getronics dreigt met uitstel van betaling

Het automatiseringsbedrijf Getronics heeft maandag flinke druk uitgeoefend op zijn obligatiehouders. Als zij niet meewerken aan een schuldsaneringsplan, is wat bestuursvoorzitter P. van Voorst betreft alles mogelijk. „Eerder noemde ik uitstel van betaling een paardenmiddel, nu houd ik alle opties open.”

ANP
28 January 2003 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:05
AMSTERDAM - Het zijn zware tijden voor automatiseerder Getronics. Het bedrijf verlangt een financieel offer van zijn obligatiehouders om een aantal leningen af te kunnen lossen. Gebeurt dat niet, dan dreigt uitstel van betaling, zo liet bestuurvoorzitter
AMSTERDAM - Het zijn zware tijden voor automatiseerder Getronics. Het bedrijf verlangt een financieel offer van zijn obligatiehouders om een aantal leningen af te kunnen lossen. Gebeurt dat niet, dan dreigt uitstel van betaling, zo liet bestuurvoorzitter

Getronics moet in 2004 de eerste van twee obligatieleningen aflossen. Het gaat om een bedrag van 200 miljoen euro. Een jaar later volgt de tweede aflossing van 369 miljoen euro. Het bedrijf zegt vooralsnog geen herfinanciering te kunnen vinden. Daarom wordt nu een offer gevraagd van de obligatiehouders. De automatiseerder wil de 569 miljoen euro aan obligaties inwisselen voor aandelen, contant geld en een nieuwe obligatielening.

Om de beleggers over de streep te trekken, hield het bedrijf maandag twee bijeenkomsten, een voor obligatiehouders en later op de dag een voor aandeelhouders. Van Voorst hield de obligatiehouders voor dat zijn bedrijf al niet meer mag meebieden bij nieuwe grote opdrachten. Ondernemingen zouden bang zijn voor de toekomst van Getronics. „Met alle berichtgeving rondom onze financiële situatie is het buitengewoon moeilijk ondernemen.”

Van Voorst heeft enkele opdrachtgevers gevraagd hun investeringsbeslissingen uit te stellen tot donderdag. Dan is duidelijk of de obligatiehouders instemmen met het plan de schulden te verminderen. Voorlopig heeft slechts 11 procent van hen toegezegd mee te werken.

Enkele van de ontevreden obligatiehouders hebben zich verenigd in een zogeheten ”bondholders committee”. Deze groep wil verder praten met de onderneming als onvoldoende obligatiehouders over de brug zijn gekomen. In dit comité zitten vijf mensen, onder wie F. Faas en de advocaat J. Kleyn. Ieder zegt meer dan 15 procent van de obligatiehouders te vertegenwoordigen. Getronics is tegen zo’n comité, omdat het alleen maar negatieve publiciteit zou opleveren.

De aandeelhouders gingen ’s middags wel akkoord met de uitgifte van nieuwe aandelen, onderdeel van het saneringsplan. Daardoor zien zij hun aandeel in het bedrijf wel flink verwateren. Het gaat om 546 miljoen nieuwe stukken. Daarmee komt de verwatering op 133 procent (er zijn nu ruim 400 miljoen stukken op de markt). Eveneens komen er nieuwe aandelen. Voor elke 25 stukken die nu op de markt zijn, komt er begin februari een nieuwe.

Dat de aandeelhouders ondanks de verwatering instemden, was niet verwonderlijk. De meerderheid van de stemmen werd gevormd door houders van preferente aandelen. Die blijven buiten schot. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt het saneringsvoorstel daarom oneerlijk. De banken blijven eveneens buiten schot, meent de VEB.

Getronics ging de obligatieleningen aan voor de aankoop in 1999 van Wang Global. In tijden van hoogconjunctuur leek dat destijds een mooie deal, maar intussen is het tij gekeerd. Volgens Van Voorst kampt Getronics met minder opdrachten na de grote uitgaven voor de millenniumwisseling in 2000. Bovendien kwam er een einde aan de internethype, stortte de telecommarkt in en liep de groei van de economie terug.

Bij het bedrijf, dat ict-diensten levert aan bedrijven en overheidsinstellingen, werken 25.000 werknemers in dertig landen, van wie ongeveer 7000 in Nederland. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam.

Getronics maakte voor de vergadering al bekend dat het bedrijfsresultaat over 2002 hoger dan verwacht uitkomt op ongeveer 126 miljoen euro. Hierin zit een boekwinst verwerkt van 10 miljoen euro op de verkoop van onroerend goed. Het verwachte bedrijfsresultaat is exclusief een eenmalige last van 56 miljoen euro voor kostenbesparingen. In november vorig jaar ging de onderneming er nog van uit dat de last 45 miljoen euro zou bedragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer