Arts na klacht meteen geschorst
Artsen tegen wie een klacht is ingediend, kunnen voortaan meteen worden geschorst. Dat heeft minister Klink (Volksgezondheid) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.
Momenteel mag een arts die in de fout is gegaan, nog doorwerken tot een tuchtcollege over hem heeft geoordeeld. Dat wordt veranderd. Door de snelle schorsing kunnen patiënten beter zien dat een arts zijn werk niet goed doet. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan de directe schorsing alleen opleggen als het vermoeden bestaat dat er ernstige schade ontstaat als hij blijft doorwerken.Aanleiding voor de maatregel is de zaak van een neuroloog van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, die bij tientallen patiënten een foute diagnose stelde. De IGZ had in een eigen terugblik op deze zaak al gepleit voor sneller ingrijpen. Ook zouden patiënten er gemakkelijker achter moeten kunnen komen dat er tegen een arts maatregelen zijn genomen.
Klink besloot al eerder dat er een Nederlandse lijst komt waarop te zien is welke specialisten, huisartsen en verpleegkundigen een straf hebben gekregen. Eind dit jaar moet deze lijst er zijn.
Klink heeft zijn Europese collega’s voorgesteld de zwarte lijsten van EU-landen via internet met elkaar te verbinden. Zo moet een gestrafte arts minder gemakkelijk in een ander land aan de slag kunnen gaan. De Enschedese neuroloog bleek later in Duitsland aan het werk te zijn gegaan.
L. Wigersma, directeur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), vindt de mogelijkheid tot directe schorsing een goede zaak, maar verwacht niet dat de maatregel veel zoden aan de dijk zet. „Dit treft alleen de ernstige gevallen van artsen tegen wie klachten lopen. Het gros van de disfunctionerende artsen blijft hiermee gewoon doorwerken”, aldus Wigersma.