Binnenland

OM fout in zaak slachterij

De Algemene Inspectie Dienst (AID) en het openbaar ministerie hebben in 2007 bij een Limburgse slachterij stiekem bij varkens DNA afgenomen om bewijzen voor fraude te verzamelen.

Van onze correspondent
23 July 2009 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 08:22

Het afnemen van het DNA is echter niet zo ernstig dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard. De advocaten van het bedrijf hadden daar wel voor gepleit. Het OM mag dus doorgaan met de vervolging van het bedrijf. De rechtbank in Middelburg heeft dat gisteren in een tussenvonnis beslist.In de rechtszaak gaat het om slachterij Porkland in het Limburgse Melderslo, de 42-jarige directeur W. van A. uit Sint Philipsland en zijn 45-jarige bedrijfsleider M. van H. uit Tilburg.

Zowel het bedrijf als de beide leidinggevenden worden ervan verdacht in de periode augustus 2006 tot en met eind juni 2007 afgekeurd vlees aan slagers te hebben aangeboden. Ettelijke dieren waren te ziek of te slecht voor de slacht. Vlees dat door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) was afgekeurd, zou als consumptievlees verkocht zijn aan slagers en vleeshandelaren. Datzelfde gebeurde met vlees van zieke dieren. Ook verdenkt het OM de Sint Philipslander ervan dat hij op zijn slachterij kadavers en karkassen van varkens niet aangeboden heeft voor destructie, terwijl ze daar wel voor bestemd waren.

Om het structurele karakter van de verboden handelingen aan te tonen, had justitie onvoldoende bewijs. Daarom schakelde de AID bij het onderzoek naar de handel en wandel met het afgekeurde vlees een keuringsarts van de VWA in. Deze nam DNA-monsters zonder daarvoor bevoegd te zijn. Ook was de keuringsarts niet bevoegd om opsporingswerk te doen. Zo nam de arts stiekem wat haren en vleesmonsters van afgekeurde of dode varkens. De arts deed de materialen in zakjes en gaf het aan de AID, zonder dat er enige controle was geweest op de afname.

De rechtbank in Middelburg gaf gisteren aan dat de belangen van het bedrijf, de verdachte eigenaar en de bedrijfsleider zijn geschonden. De rechter oordeelt dat de dierenarts geen monsters had mogen nemen, maar deelt niet de opvatting van de advocaten van het bedrijf die zeggen dat justitie misbruik heeft gemaakt van een burgerinfiltrant.

Het verweer van de advocaten over het stiekem afnemen van DNA-monsters heeft daarom geen gevolgen voor het voortzetten van de zaak. De verwachting is echter wel dat deze slechte beurt van het OM gevolgen zal hebben voor een eventuele strafoplegging.

Wanneer de zaak verder wordt behandeld, is nog niet bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer