Reformatorische scholen leiden zelf leraren op
De zeven reformatorische scholen voor voortgezet onderwijs gaan zelf een deel van de lerarenopleiding verzorgen. Ze richten zich op havo- en vwo-scholieren die na hun eindexamen gaan studeren aan de lerarenopleiding van Hogeschool De Driestar en één dag per week op een middelbare school praktijkervaring opdoen.
Op dit moment draait een proef met acht studenten die op vijf van de zeven reformatorische scholen worden opgeleid. Het doel is meer jongeren te interesseren voor een baan in het onderwijs en als middelbare school meer invloed te hebben op de opleiding van leraren.
Het project staat onder leiding van drs. M. Harkema van het Ridderkerkse onderwijsbureau DGS en drs. H. Westerink, coördinator van de lerarenopleiding op De Driestar. Het sluit naadloos aan bij de ideeën van onderwijsminister Hermans over het opleiden van leraren, zoals hij die heeft verwoord in de nota’s Maatwerk II en III. Daarom geeft de bewindsman twee ton startsubsidie.
De studenten worden na hun vierjarige opleiding benoemd als leraar op de school waar ze zijn opgeleid. De school betaalt de helft van het collegegeld. Op 16 januari is er op Hogeschool De Driestar een informatiebijeenkomst voor belangstellende havo- en vwo-examenkandidaten.