Lijst risicobedrijven openbaar
Bedrijven waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn, zoals raffinaderijen en vuurwerkbedrijven, moeten zich laten registreren in een centraal openbaar register.
Ook transportroutes van stoffen die de volksgezondheid schaden, moeten hierin worden opgenomen. Burgers kunnen dit bestand vervolgens via internet raadplegen om te zien wat de gezondheidsrisico’s in hun omgeving zijn.
Dat heeft minister Kamp van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer maandag aan de Tweede Kamer voorgesteld. Kamp wil ook dat overheden gebruik gaan maken van het register om de veilige afstand tussen risicovolle activiteiten en bijvoorbeeld scholen of ziekenhuizen te bepalen.
De wettelijke registratieplicht van risicobedrijven is een van de actiepunten die zijn voortgekomen uit de vuurwerkramp van mei 2000 in Enschede. Het kabinet heeft daarna ruim 150 actiepunten opgesteld om het veiligheidsbeleid te verbeteren en bestaande risico’s in kaart te brengen.
Behalve aan het risicoregister wordt er door het ministerie van Binnenlandse Zaken ook gewerkt aan een risicokaart. Friesland, Limburg en Utrecht hebben al kaarten op internet geplaatst die gegevens over mogelijke rampen vermelden. Naast informatie over grote chemische bedrijven, lpg-tankstations, opslagplaatsen van licht ontvlambare gassen en bedrijven die met radioactieve stoffen werken zullen bijvoorbeeld ook overstromingsrisico’s op de kaarten komen te staan.
Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) zal gemeenten ook aansporen om hun inwoners te informeren over de risico’s en veiligheid in hun leefomgeving.