EU schort steun aan Honduras op
De Europese Unie heeft maandag ongeveer 65 miljoen euro aan toegezegde hulp aan Honduras opgeschort. De maatregel is genomen om druk uit te oefenen op de door het leger gesteunde interim-regering in het Midden-Amerikaanse land.
Coupplegers zetten eind juni president Manuel Zelaya af, nadat die had geprobeerd een referendum over termijnverlenging uit te schrijven.Eerder maandag werd bekend dat de gesprekken tussen de interim-regering van het land en de afgezette president Zelaya zonder resultaat waren afgebroken. Eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner zei het te betreuren dat een oplossing voor de crisis in Honduras aan de onderhandelingstafel tot dusver niet mogelijk is gebleken. De interim-regering verwierp zondag een bemiddelingsvoorstel van de Costaricaanse president Oscar Arias.
Ferrero-Waldner zegt dat ze „in het licht van de omstandigheden dit moeilijke besluit” heeft moeten nemen. Ze doet een dringend beroep op beide partijen om zich te onthouden van acties waardoor de spanning verder zou escaleren. „Dit is een crisis die Honduras zich slecht kan permitteren”, aldus de Eurocommissaris, die zich momenteel in Mexico bevindt.
De afgezette president Zelaya heeft zondagavond in Nicaragua gezegd de hoop op een oplossing van de crisis in zijn land niet op te geven, ondanks de mislukte bemiddelingspogingen van president Arias. Zelaya zei voorbereidingen voor zijn terugkeer te treffen.
De afgezette leider beschuldigde zijn tegenstanders ervan een klucht te hebben gemaakt van Arias’ pogingen tot bemiddeling en verzoening. Hij riep op tot krachtiger internationale druk op de interim-regering van Roberto Micheletti, die na de coup van 28 juni werd beëdigd. Zelaya zei dat de internationale gemeenschap –met name de Verenigde Staten– de facto dreigt de plannen van de coupleiders te steunen als niet meer druk op hen wordt uitgeoefend.