Wall Street eindigt op winst
NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York begonnen donderdag voorzichtig na de flinke koersstijgingen van woensdag. De indices op Wall Street toonden een wisselend beeld, maar vonden vlak voor sluiting van de beurs de weg naar boven.
De Dow–Jonesindex met dertig hoofdfondsen sloot op een winst van 95,61 punten (1,1 procent) op 8711,82 punten. De breder samengestelde S&P 500–index steeg 8,06 punten (0,9 procent) tot 940,74 punten. De technologiebeurs Nasdaq noteerde een plus van 22,13 punten (1,2 procent) op 1885,03 punten.Beter dan verwachte resultaten van JPMorgan Chase en een lager dan verwacht aantal uitkeringsaanvragen bood de handel enig houvast. JPMorgan maakte bekend dat de nettowinst in het tweede kwartaal met 36 procent is gestegen tot 2,7 miljard dollar ten opzichte van een jaar eerder. Het bankaandeel verloor echter 0,4 procent, na een winst van 4,5 procent op woensdag.
Ook de andere financiële waarden gleden weg met gemiddeld 1,5 procent. Eerder deze week waren nog flinke winsten geboekt op gunstige kwartaalberichten van onder meer zakenbank Goldman Sachs. De grootste daler van de Dow was Citigroup met een koersverlies van 4,4 procent. Speculaties over een mogelijk bankroet speelden het aandeel parten, nadat het concern had laten weten dat gesprekken met de overheid over een financiële reddingsoperatie zijn afgebroken.
American Express deed het wel goed. Het aandeel was zelfs de grootste stijger in de Dow met een winst van een kleine 4 procent. Het fonds had een aanbeveling gekregen van JPMorgan van ’ondergewaardeerd naar neutraal’. Ook technologiefondsen waren gevraagd in de aanloop naar kwartaalresultaten van bedrijven als IBM en Google nabeurs. Hewlett–Packard won 2,2 procent naar 39,67 dollar en het aandeel Microsoft steeg 1,3 procent tot 24,44 dollar.
Toch overheerste een voorzichtige toon bij beleggers door weinig bemoedigend macro–economisch nieuws. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte bekend dat de afgelopen week 522.000 Amerikanen voor het eerst een WW–uitkering hebben aangevraagd. Analisten gingen weliswaar uit van 565.000 aanvragen, maar het totale aantal werklozen in de Verenigde Staten is nog steeds hoog. Bijna 6,3 miljoen mensen krijgen nu een WW–uitkering tegen 6,9 miljoen een week eerder.
Cijfers over een verder afnemende industriële productie in de centrale regio van de VS veroorzaakten eveneens onrust. De krimp voor de tiende maand op rij roept vragen op over de snelheid van het economisch herstel.
Het nieuws dat het aantal executieverkopen van huizen in de VS is gestegen naar een recordniveau drukte ook zwaar op het sentiment. Het aantal Amerikaanse huizenbezitters dat hun huis gedwongen moet verkopen is in de eerste helft van dit jaar gestegen tot meer dan 1,5 miljoen. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
Beleggers zijn verder in afwachting van de kwartaalcijfers van concerns als General Electric, Citigroup en Bank of America.
Op de valutamarkten noteerde de euro 1,4138 dollar, tegen een koers van 1,4110 dollar bij het slot van de Europese beurzen.