„Vloeken geeft geen echte voldoening”
Kunnen vloeken menselijke pijn verlichten? Zijn mensen in staat meer te verdragen als ze krachttermen gebruiken? Ja, zegt de Britse psycholoog Richard Stephens. De Bond tegen het vloeken reageert sceptisch: „Vloeken is onnodig, onbeschaafd en levert iemand disrespect op.”
De Britse psycholoog liet dinsdag weten 67 studenten te hebben gevraagd hun hand twee keer te laten onderdompelen in een bak met water van vijf graden Celsius. De studenten moesten hun hand telkens zo lang mogelijk onder water houden, tot de pijn ondraaglijk werd. De ene keer mochten ze tijdens het experiment een zelfgekozen krachtterm herhalen en de andere keer herhaalden ze een neutraal woord.Wat bleek, volgens Stephens? Bij een vloeksessie bleken de studenten langer in staat om hun hand onder water te houden dan tijdens een neutrale sessie. Conclusie voor de psycholoog: vloeken is een effectieve pijnstiller.
De Bond tegen het vloeken ontkent niet dat er mensen zijn die ervaren dat vloeken hen daadwerkelijk oplucht. „De mens heeft echter gelukkig de gave van zelfbeheersing ontvangen, die siert én voldoening geeft”, stelt de bond in een reactie op het Britse experiment.
„Wie vloekt gedraagt zich onbeschaafd.” De bond verwijst naar een onderzoek uit 2007. Daaruit blijkt dat zeven op de tien Nederlanders zich storen aan vloeken. „Mensen hebben minder respect voor je zodra je vloekt.”
Vloeken kan ook kwetsend zijn, meent de bond. „Het gebruik van de Naam van God en Jezus als krachtterm raakt christenen in hun geloofsovertuiging.”