Binnenland

Topcrimineel Mink K. weer voor rechter

Voor het gerechtshof in Den Haag dient dinsdag de inhoudelijke herzieningsbehandeling van het proces tegen de Amsterdamse topcrimineel Mink K.

ANP
27 January 2003 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

Het openbaar ministerie (OM) vervolgt hem al jaren wegens zijn vermeende betrokkenheid bij een grote partij wapens die in september 1999 werd aangetroffen in een flat aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam.

In het verleden veroordeelde de rechtbank in Amsterdam K. tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. In hoger beroep eiste het OM drie jaar cel tegen de inmiddels 41-jarige crimineel. Het gerechtshof in Amsterdam verklaarde het OM echter niet-ontvankelijk en sprak Mink K. vrij. Justitie zou zich namelijk niet hebben gehouden aan een geheimhoudingsplicht over de rol van K. als informant van de politie.

Mink K. had gesprekken gevoerd met de toenmalige Amsterdamse officier van justitie F. Teeven, tot de verkiezingen van afgelopen woensdag Tweede-Kamerlid voor Leefbaar Nederland. Tegen alle afspraken in gaf het OM deze informatie door aan de commissie-Kalsbeek, die onderzoek deed naar opsporingsmethoden, en de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

Wegens de rol van K. als informant van verscheidene inlichtingendiensten speelde een deel van het proces zich achter gesloten deuren af. Desondanks kwam gevoelige informatie op straat te liggen. Tijdens een besloten zitting van de rechtbank was per ongeluk de microfoon open blijven staan, waardoor journalisten elders in het gebouw konden meeluisteren. Het hof liet dit ook meespelen in zijn beslissing het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

Het OM was het niet eens met de beslissing van het hof en ging in cassatie bij de Hoge Raad. De Hoge Raad stelde het OM geheel in het gelijk.

De Hoge Raad vond onder meer dat de door het hof geconstateerde onrechtmatigheden, zoals het bekend worden van de informantenrol van Mink K. en het doorspelen van informatie aan de BVD, niet in het onderzoek naar de verdachte waren gebeurd. De Hoge Raad stelde vast dat het hof het openbaar ministerie ten onrechte niet-ontvankelijk had verklaard.

De Hoge Raad vond ook dat het arrest van het gerechtshof in Amsterdam volledig openbaar had moeten zijn. Wegens de gevoelige materie had het hof er juist voor gekozen het arrest gedeeltelijk geheim te houden, een unicum in de Nederlandse strafrechtpleging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer