Binnenland

Rechtbank legt boetes op in legionellazaak

AMSTERDAM (ANP) - De slepende kwestie van de grote legionella-uitbraak in Amsterdam in juli 2006 is dinsdag voorlopig tot een einde gekomen. De rechtbank in de hoofdstad legde de bedrijven Recool en Axima boetes van respectievelijk 20.000 euro en 40.000 euro op, omdat zij medeverantwoordelijk waren voor de uitbraak.

14 July 2009 17:56Gewijzigd op 14 November 2020 08:20
Het Post CS-gebouw in Amsterdam waar in 2006 de legionellabacterie uitbrak. Foto ANP
Het Post CS-gebouw in Amsterdam waar in 2006 de legionellabacterie uitbrak. Foto ANP

De directeur van de eerste firma en een manager van de tweede kregen allebei een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Vier andere werknemers van de bedrijven werden vrijgesproken. Door de uitbraak raakten zeker 29 personen besmet; twee van hen overleden.Justitie had tegen ieder van de zes mannen een jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist. Recool moest van het Openbaar Ministerie (OM) een boete van 10.000 euro betalen, Axima een van 50.000 euro.

De uitbraak van de legionellabacterie (die de veteranenziekte kan veroorzaken) ontstond in de koeltoren van het Post CS-gebouw, vlakbij het Centraal Station. Die was ruim een maand in bedrijf zonder de chemicaliën die noodzakelijk zijn om legionellagroei te voorkomen. Recool was de eigenaar van de toren, Axima huurde hem.

Hoewel bij beide ondernemingen meerdere personen wisten dat de benodigde chemicaliën ontbraken, greep niemand in. Volgens de rechtbank was er sprake van „een onthutsend gebrek aan coördinatie, zowel tussen als binnen de bedrijven”. De veroordeelden hebben volgens haar nalatig gehandeld en hun zorgplicht ten opzichte van de samenleving verzuimd.

Toen de directeur van Recool bijvoorbeeld hoorde dat de chemicaliën ontbraken, stuurde hij slechts een fax naar Axima om te benadrukken dat dat bedrijf verantwoordelijk was voor de preventie van legionella. Hij meldde echter niet dat er met de toren iets mis was.

De vier vrijgesproken werknemers waren wel betrokken bij het beheer van de toren, maar waren er volgens de rechtbank niet verantwoordelijk voor dat er legionella uitbrak. Onder hen waren bijvoorbeeld monteurs.

Een woordvoerder zei dat het Openbaar Ministerie (OM) „op zich tevreden” is met de uitspraak. „De rechtbank heeft een norm gesteld. Of je nou eigenaar bent of beheerder, je bent verantwoordelijk voor de koeltoren”. De advocaat van een van de verdachten die vrijuit gingen, liet weten dat hij „niet anders had verwacht” dan vrijspraak.

Volgens bestuurslid Leo Bikker van de Stichting Veteranenziekte is de uitspraak belangrijk, omdat nu duidelijk is dat bedrijven verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor een legionella-uitbraak. „Ik hoop dat het tot een bewustwordingsproces leidt bij eigenaren en monteurs dat ze een verantwoordelijkheid dragen voor de maatschappij”.

De grootste legionella-uitbraak in Nederland was in 1999 bij de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Toen overleden zeventien mensen. In totaal raakten 188 personen besmet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer