Buitenland

Powell laakt houding Irak

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft zondag op het Wereld Economisch Forum in Davos gezegd dat Saddam Hussein snel de waarheid moet vertellen over Iraks massavernietigingswapens. De wapeninspecties van de Verenigde Naties kunnen die waarheid volgens Powell niet aan het licht brengen.

Buitenlandredactie
27 January 2003 08:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:05
BAGDAD - Een Iraakse officier laat leden van de heersende Ba’ath-partij zien hoe ze de wapenen moeten hanteren tijdens eventuele gevechten. - Foto EPA
BAGDAD - Een Iraakse officier laat leden van de heersende Ba’ath-partij zien hoe ze de wapenen moeten hanteren tijdens eventuele gevechten. - Foto EPA

De wapeninspecteurs en westerse inlichtingendiensten kunnen niet heel Irak uitkammen op zoek naar massavernietigingswapens, aldus Powell. „Aan degenen die zeggen: „Waarom geven we het inspectieproces niet meer tijd?” vraag ik: Hoeveel tijd heeft Irak nog nodig? (…) Het is geen kwestie van tijd, het is een kwestie van de waarheid vertellen, en Saddam reageert nog steeds met ontwijking en leugens.”

Powell waarschuwde dat „de band tussen tirannen en terreur, tussen terroristen en wapens voor massaterreur” het grootste gevaar van onze tijd is. Hij gaf echter ook aan dat een oorlog nog niet direct voor de deur staat. „We zullen deze kwesties geduldig en samen met onze vrienden en bondgenoten doorwerken. Dit zijn ernstige zaken voor ons. Maar laat het regime van Irak er niet aan twijfelen dat als het nu niet vreedzaam ontwapent, het uiteindelijk zal worden ontwapend.”

Powell waarschuwde zijn gehoor dat het gevaarlijk is te wachten met het aanpakken van Saddam Hussein en de vermeende massavernietigingswapens van diens regime. Ze zouden dan in handen kunnen vallen van terroristische groepen zoals al-Qaida. Hij beschuldigde de Iraakse leider Saddam Hussein ervan banden te onderhouden met zulke groepen, met name al-Qaida. De Iraakse vice-premier Tareq Aziz heeft zondag, in reactie op de beschuldiging die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken uitte, tegengesproken dat Irak banden onderhoudt met terroristische groeperingen zoals al-Qaida.

Powell hield zijn toespraak aan de vooravond van de rapportage van de VN-wapeninspecteurs aan de VN-Veiligheidsraad in New York. De directeur van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), Mohamed al-Baradei, zei zondag dat het rapport geen verrassingen zal bevatten. Hij zei te hopen dat de internationale gemeenschap op grond van het rapport een objectief oordeel kan vellen.

Rusland, Frankrijk en Duitsland hebben verklaard dat de wapeninspecteurs meer tijd moeten krijgen om de inspecties uit te voeren. Zij zeggen nog te willen proberen een oorlog te voorkomen. De Franse premier, Jean-Pierre Raffarin, waarschuwde de Verenigde Staten zaterdag nogmaals dat een aanval op Irak zonder de goedkeuring van de VN de nu al kwetsbare stabiliteit in de Golfregio zal bedreigen. Hij waarschuwde Saddam echter ook dat hij de samenwerking met de inspecteurs moet verbeteren, omdat hij anders een oorlog met onvoorspelbare gevolgen zal uitlokken.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, herhaalde zaterdag dat Irak zijn massavernietigingswapens moet ontmantelen en dat Duitsland nog probeert een vreedzame oplossing te vinden.

De Britse premier Tony Blair zei zondag dat de wapeninspecteurs de tijd moeten krijgen die ze nodig hebben. Volgens Blair hebben de inspecteurs echter geen maanden nodig om vast te stellen of Saddam voldoende meewerkt. De premier zei zich te zullen concentreren op het krijgen van toestemming van de VN-Veiligheidsraad als militair ingrijpen noodzakelijk wordt.

Twee Iraakse wetenschappers hebben zaterdag geweigerd zich door wapeninspecteurs van de VN te laten ondervragen. Zij willen dat er bij het verhoor een Iraakse waarnemer aanwezig is. De VN-inspecteurs wilden daar niet op ingaan, en hebben de gesprekken voorlopig afgeblazen.

Amerikaanse generaals sluiten intussen het gebruik van kernwapens tegen Irak niet uit als Saddam Hussein massavernietigingswapens zou inzetten tegen de Verenigde Staten. Dat heeft stafchef Andrew Card van het Witte Huis zondag tegen de nieuwszender NBC gezegd. „Als Saddam Hussein het inzetten van massavernietigingswapens in overweging zou nemen, dan moet hij er rekening mee houden dat de Verenigde Staten alle noodzakelijke middelen zullen inzetten om ons en de wereld voor een holocaust te behoeden”, aldus Card voor NBC.

Een Amerikaans militair konvooi is zaterdag in Koeweit beschoten. Onbekenden namen de Amerikanen ten zuiden van Koeweit-stad vanuit een auto onder vuur, maar er zijn geen gewonden gevallen. De daders zijn met hun voertuig ontkomen.

Maandag brengen de chef van de inspecteurs, Hans Blix en IAEA-directeur al-Baradei bij de Veiligheidsraad in New York verslag uit over hun bevindingen van de eerste zestig dagen van inspectiewerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer