Binnenland

Spoedeisende hulp moet ambulances weigeren

Patiënten kunnen straks niet meer met een gerust hart naar de spoed­eisende hulp. Door groeiende personeelstekorten zullen er meer fouten worden gemaakt op deze afdelingen. Er zijn al ziekenhuizen die ambulances weigeren.

Binnenlandredactie
10 July 2009 12:28Gewijzigd op 14 November 2020 08:18
Ziekenhuizen moeten soms hun spoedafdelingen sluiten voor ambulancediensten. Foto ANP
Ziekenhuizen moeten soms hun spoedafdelingen sluiten voor ambulancediensten. Foto ANP

Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) na een eigen arbeidsmarktonderzoek in zestig ziekenhuizen.Bijna twee derde van de afdelingen spoedeisende hulp heeft te weinig personeel. Begin dit jaar kwamen de ziekenhuizen 280 spoedverpleegkundigen tekort. „Tegelijkertijd neemt het aantal patiënten toe”, zegt Peter Bocxe van de vereniging. „Gevolg: een grote werkdruk, meer fouten en dus een achteruitgang van de zorgkwaliteit.”

Ziekenhuizen moeten soms hun spoedafdelingen sluiten voor ambulancediensten. Dat leidt ertoe „dat patiënten die dringend zorg nodig hebben naar een ander ziekenhuis moeten.” Volgens Bocxe is het nog niet zo dat ze de deuren dichtdoen voor patiënten die in levensgevaar verkeren. Als de situatie blijft zoals die nu is, dreigt dat volgens de vereniging wel te gaan gebeuren. De ambulances moeten dan naar een ziekenhuis verder weg rijden.

De werkdruk is een van de redenen waarom verpleegkundigen vertrekken. Onder het personeel bevinden zich veel vijftigplussers. „Dit is geen werk dat je tot je pensioen kunt doen. Dat is zorgwekkend”, aldus de vereniging.

Er moeten snel maatregelen worden genomen, stelt Bocxe. Ziekenhuizen zelf zijn wel bezig met personeelswerving en interne opleidingen, maar de werving levert vaak niet veel op: 31 procent van de vacatures staat langer dan een halfjaar open. En het probleem van opleiden is dat het bij de bestaande personeelsbezetting moet gebeuren.

De NVSHV stapt met het onderzoek naar minister Klink (Volksgezondheid) om meer geld te vragen voor de personele problemen. Klink benadrukte vorige jaar het belang van spoedafdelingen. Dit jaar vervalt de toeslag voor kleine ziekenhuizen met een spoedopvang. De minister vindt dat ook op het platteland in de avonduren en het weekeinde de spoedhulp binnen 45 minuten bereikbaar moet zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer