Buitenland

G8 verdeeld over klimaatakkoord

Het klimaatakkoord van de acht leidende industrielanden (de Groep van 8 of G8) heeft tot verdeelde reacties geleid. Secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties vindt dat de afgesproken doelen niet ver genoeg gaan, premier Balkenende vindt ze „een stap in de goede richting.”

Redactie economie
10 July 2009 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 08:18
Premier Balkenende vindt het klimaatakkoord van de G8 een stap in de goede richting. Foto ANP
Premier Balkenende vindt het klimaatakkoord van de G8 een stap in de goede richting. Foto ANP

„Strengere doelen zijn politiek en moreel een dwingende noodzaak voor de toekomst van de mensheid en zelfs voor de toekomst van de planeet aarde”, aldus Ban Ki Moon. Het akkoord van de G8, waar zich een groep opkomende economieën meteen bij aansloot, was woensdag bereikt op de eerste dag van de driedaagse top van de G8 in het Italiaanse L’Aquila. De Amerikaanse president Barack Obama sprak van een historische eensgezindheid.Voorstanders toonden zich gisteren verheugd dat de G8-landen de opwarming van de aarde willen beperken tot 2 graden Celsius in 2050. „Dit is baanbrekend. Nooit eerder hebben de Verenigde Staten met het 2 gradendoel ingestemd”, aldus Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks en klimaatexpert.

De grote landen willen de opwarming van de aarde tegengaan door uiteindelijk 80 procent minder CO2 uit te stoten. De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luiz Alberto Figuereido Machado, noemde die vermindering ongeloofwaardig zolang er geen eerder tussendoel is. „We hebben sterke en forse reductiedoelen nodig voor 2020.”

Premier Balkenende vindt de klimaatafspraken van de G8 in het Italiaanse L’Aquila „een stap in de goede richting.” Op deze manier wordt volgens hem erkend dat de Verenigde Staten zich ook vastleggen op de doelstelling om de temperatuur op aarde met maximaal 2 graden Celsius te laten stijgen in vergelijking met het begin van de industrialisering.

Balkenende is in Italië om een bijeenkomst over voedselzekerheid bij te wonen, die vandaag in het kader van de G8-top werd gehouden.

Gisteren bezocht hij Lucoli dat zwaar getroffen werd tijdens de aardbeving in april. ’s Avonds woonde Balkenende een door de Italiaanse president Giorgio Napolitano aangeboden diner bij.

Bescherming van het klimaat is een van de grote thema’s op de tafel van de G8, de zeven leidende industriestaten en Rusland. Nederland hoort hier met zijn zestiende economie van de wereld niet bij. Om resultaten te kunnen boeken, is samenwerking volgens Balkenende onontbeerlijk.

Tijdens de sessie over voedselzekerheid zou Balkenende aandacht vragen voor het toenemende aantal mensen dat hongerlijdt door de crisis en het belang van de ontwikkeling van de landbouw. Nederland wil volgens hem de koppositie behouden bij de financiële steun daarvoor, maar de premier hoopt dat meer landen hun verantwoordelijkheid willen nemen.

De G8-wereldleiders vergaderden niet alleen over het klimaat. Zij uitten in een gezamenlijke verklaring ook hun bezorgdheid over het geweld na de verkiezingen in Iran.

Tegelijkertijd zijn ze vastbesloten om een vreedzame oplossing te vinden voor de situatie rond het omstreden nucleaire beleid van dat land.

De G8 deden ook een dringend beroep op Iran om samen te werken met het Internationaal Atoomenergieagentschap en om relevante VN-resoluties te respecteren „zonder verdere vertraging.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer