Buitenland

Dilemma’s voor nabestaanden Srebrenica

SREBRENICA (ANP) – In Potocari even buiten Srebrenica worden zaterdag, zoals elk jaar op 11 juli, de stoffelijke resten van de genocideslachtoffers begraven die de afgelopen twaalf maanden zijn geïdentificeerd. Dit jaar gaat het om meer dan vijfhonderd Bosnische moslims die na de val van de enclave in 1995 zijn gedood.

9 July 2009 17:54Gewijzigd op 14 November 2020 08:18
Treurende vrouwen donderdag in Srebrenica. Foto EPA
Treurende vrouwen donderdag in Srebrenica. Foto EPA

Nu zijn al 3127 slachtoffers begraven op de begraafplaats annex herdenkingscentrum, pal tegenover het voormalige hoofdkwartier van Dutchbat, het Nederlandse VN–bataljon dat de val van de enclave niet kon voorkomen.Veel lijken van Srebrenica–slachtoffers zijn uit elkaar gereten en op verschillende plaatsen begraven. Dat komt doordat de Bosnische Serven de oorspronkelijke massagraven met bulldozers weer openden om hun misdaad te verbergen. De lichaamsdelen werden op afgelegen plekken herbegraven in vaak kleine, zogeheten secundaire massagraven.

Dit plaatst de nabestaanden van de genocide voor groeiende dilemma’s, nu steeds minder nieuwe massagraven worden gevonden. Van duizenden mensen zijn tot nu toe slechts lichaamsdelen gevonden en geïdentificeerd. De families moeten beslissen of zij wachten tot het stoffelijke overschot weer compleet is of dat zij nu overgaan tot de begrafenis van de gevonden lichaamsdelen.

„Nu is de tijd gekomen om de confrontatie aan te gaan met het beangstigende moment van het beslissen of we alleen de gedeeltelijke stoffelijke resten begraven", aldus Munira Subasic, de voorzitster van de Vereniging Moeders van de Enclaves Srebrenica en Zepa, tijdens een recente conferentie. De Internationale Commissie voor Vermiste Personen (ICMP) heeft meer dan drieduizend geïdentificeerde lichaamsdelen van Srebrenica–slachtoffers in een opslagplaats in Tuzla liggen. De ICMP werkt onder meer met DNA–onderzoek. Bloedmonsters van nabestaanden worden vergeleken met erfelijk materiaal uit gevonden botten.

Het Bosnisch–Servische leger veroverde Srebrenica op 11 juli 1995, met een bloedbad onder circa achtduizend moslims als gevolg. Het Joegoslavië–Tribunaal en het Internationaal Gerechtshof hebben bepaald dat er genocide is gepleegd. Radovan Karadzic, destijds president van de Bosnische Serviërs, is ook door het tribunaal aangeklaagd voor zijn rol bij de volkenmoord. Zijn proces is nog in de voorbereidende fase.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer