Rust lijkt terug te keren in Xinjiang
In de West–Chinese regio Xinjiang leek woensdag na dagen van bloedige rellen een einde te komen aan het geweld. De communistische partijchef van de stad Urumqi kondigde ondertussen de doodstraf aan voor relschoppers. „Zij die bruut gemoord hebben tijdens de rellen, zullen ter dood veroordeeld worden", zo zei hij tegen journalisten.
Volgens de Chinese minister van Openbare Veiligheid, Meng Jianzhu, zijn naast terdoodveroordelingen ook ’opvoedingsmaatregelen’ voorzien als straf. Door etnische rellen tussen Han–Chinezen en Oeigoeren kwamen de afgelopen dagen volgens officiële cijfers meer dan 150 mensen om het leven. De Han–Chinezen vormen de etnische meerderheid in China; de Oeigoeren de oorspronkelijke bewoners van Xinjiang.De situatie in de stad Urumqi is onder controle, aldus burgemeester Jerla Isamudin woensdag tegen journalisten. Door de etnische rellen vielen er naast de doden ruim achthonderd gewonden. De politie arresteerde bijna 1400 mensen. De onlusten braken zondag uit en hielden enkele dagen aan. Oeigoeren in ballingschap spreken zelfs van honderden doden. De Chinese autoriteiten reppen over de bloedigste onlusten sinds de oprichting van de Volksrepubliek in 1949.
Ook woensdag gingen nog zo’n duizend mensen de straat op in Urumqi. Peking besloot tot scherpe maatregelen. Vele honderden agenten patrouilleren in de straten, helikopters houden vanuit de lucht de situatie in de gaten. Het telefoon– en internetverkeer ligt stil en er zijn verkeersbeperkingen opgelegd. Een westerse journalist ter plaatse repte over een „agressieve stemming". Sommige mensen hebben op straat stokken bij zich om zich te kunnen verdedigen. Veel mensen blijven gewoon thuis; tal van werkgevers hebben hun medewerkers vrij gegeven.
Veel winkels in Xinjiang zijn gesloten. Op veel plaatsen heerst er gebrek aan voedsel en water, aldus het staatspersbureau Xinhua. De prijzen van groente zijn verdubbeld of verdrievoudigd ten opzichte van de prijzen voor de rellen.
De Chinese president Hu Jintao besloot niet in Italië te blijven voor de top van de G8, maar terug te keren naar China om de crisis aan te pakken. China controleert Xinjiang sinds 1950. De Oeigoeren, de oorspronkelijke bewoners, gebruiken de naam Oost–Turkestan voor het gebied.