Buitenland

G-8-top staat voor stevige uitdagingen

De leiders van de belangrijkste geïndustrialiseerde landen staan tijdens de G-8-top in het Italiaanse L’Aquila voor stevige uit­dagingen.

Redactie economie
8 July 2009 11:04Gewijzigd op 14 November 2020 08:17
De G-8 top heeft vanaf woensdag plaats in het Italiaanse L'Aquila. Foto EPA
De G-8 top heeft vanaf woensdag plaats in het Italiaanse L'Aquila. Foto EPA

De staatshoofden en regeringsleiders zijn vanaf woensdag tot en met vrijdag bijeen om uiteenlopende onderwerpen zoals de wereldwijde recessie, het klimaat, de politieke spanningen in Iran en piraterij te bespreken.Plaats van handeling is L’Aquila, hoofdstad van de Italiaanse regio Abruzzen die in april werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Uit solidariteit met de circa 300 slachtoffers verplaatste de Italiaanse premier Silvio Berlusconi de beoogde locatie van de top van een luxevakantieoord op Sardinië naar L’Aquila.

Behalve de landen van de G-8 (Duitsland, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Japan, Rusland en Canada) zijn ook de belangrijkste opkomende landen, waaronder China, India en Brazilië, uitgenodigd. Ook Nederland, Spanje en een aantal Afrikaanse landen participeren (deels) in de topbesprekingen.

Onderwerpen die boven aan de agenda staan, zullen waarschijnlijk maatregelen zijn die de wereldwijde economie er weer bovenop moeten helpen en strategieën om meer banen te creëren.

Een aantal wereldleiders liet de afgelopen dagen al doorschemeren dat de economie nog veel verder kan verslechteren.

Behalve de financiële crisis zal het klimaat veelvuldig aan de orde komen. Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zei deze week dat de industrielanden een voorbeeld moeten geven door hun emissies met 80 procent terug te dringen. Ook bij VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon, die aanwezig zal zijn in L’Aquila, staan klimaatveranderingen hoog op de agenda.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zal de G-8-top afspraken maken om de komende drie jaar 12 miljard dollar (8,6 miljard euro) te investeren in de ontwikkeling van landbouw in derdewereldlanden. De VS en Japan zouden het grootste deel van dit bedrag voor hun rekening nemen.

Namens Nederland praat premier Balkenende mee over het onderwerp voedselzekerheid. Daarnaast zal hij een diner bijwonen dat wordt aangeboden door de Italiaanse president Giorgio Napolitano.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer