Politie Utrecht bedankt topmelders
De Politie Utrecht heeft maandagavond 11 burgers in het zonnetje gezet. Deze inwoners van de regio Utrecht gaven in de afgelopen maanden doorslaggevende tips door via het alarmnummer 1-1-2 en de speciale Burgernetlijn. Hierdoor konden twee vermoedelijke brandstichters, verschillende personen die verdacht worden van inbraak en een autodief worden aangehouden. Ook werd een verdwaald kind herenigd met zijn moeder.
Korpschef Stoffel Heijsman en districtchef Jeroen Lemereis ontvingen de melders op de regionale meldkamer. De melders werden door hen uitvoerig bedankt en ontvingen een bloemetje. Ook kregen zij een exclusief kijkje achter de schermen van de meldkamer, om zo te zien wat er nu eigenlijk precies gebeurt wanneer je 1-1-2 belt.De Politie Utrecht is heel blij met burgers die 1-1-2 bellen wanneer zij een verdachte situatie zien. Wanneer burgers direct bellen, kan de politie zo snel mogelijk ter plaatse komen. Hiermee wordt de kans om een verdachte op heterdaad aan te houden aanzienlijk vergroot.
Het alarmnummer 1-1-2 is bedoeld voor als elke seconde telt:
- er staan levens op het spel
* iemand ziet een misdrijf gebeuren (heterdaadsituatie)
* iemand wordt geconfronteerd met een dader
* iemand ziet iets ongewoons in zijn straat of wijk (melding van
verdachte situatie)
De kans op een aanhouding is groter als de beller dan het volgende doorgeeft: signalement van verdachte, vluchtrichting, vervoersmiddel met indien mogelijk het kenteken en eventuele andere opvallende kenmerken.
Naast deze topmelders, die via een steekproef zijn uitgenodigd, hebben gelukkig nog meer burgers doorslaggevende 1-1-2-meldingen gedaan. Graag wil de Politie ook andere burgers vragen nog vaker verdachte situaties direct via 1-1-2 te melden zodat meer misdrijven opgelost of voorkomen kunnen worden.
De topmelders hebben tijdens de bijeenkomst positief kritisch meegedacht over hoe de Politie Utrecht de samenwerking met burgers nog verder kan versterken.