„Biertje lijkt normaal voor basisschoolkind”
Is het nodig, een campagne voor een afscheidsfeestje van groep 8 zonder alcohol? Ja, want kinderen leren al heel jong drinken, weten een landelijke projectleider, een regionale preventiefunctionaris en een basisschooldocente. „In mijn klas hebben alle leerlingen allemaal wel eens een breezer of een biertje gedronken.”
Woensdag krijgt de rooms-katholieke basisschool De Akker in Oisterwijk de hoofdprijs van de actie ”Het grootste feest van Nederland”. De 400 scholen die meededen, verzamelden handtekeningen van ouders die verklaarden geen alcohol te schenken op de afscheidsfeestjes van hun kinderen uit groep 8.Ook andere inspanningen van basisscholen om drankconsumptie van hun leerlingen te voorkomen telden mee, zegt drs. Ingrid Schulten, projectleider Alcohol en Opvoeding van het Trimbos-instituut in Utrecht.
Neem de gereformeerd vrijgemaakte Dr. K. Schilderschool in Bunschoten. Slechts negen ouders tekenden de toezegging geen alcohol op de afscheidsfuiven van hun kinderen toe te laten. Toch kreeg deze school de regionale prijs van 250 euro. De school laat een verslavingsinstelling drie voorlichtingslessen geven: een over roken, een over drugs en een over alcohol.
Groepsleerkracht Barbara Aalbers vindt de voorlichtingslessen in groep 8 geen overbodige luxe. „Alle zeventien leerlingen in mijn klas hebben wel eens een breezer of een biertje gedronken. Twee à drie van hen drinken bij elk feest thuis een biertje.” Ze vindt dat niet normaal „Kinderen van 11, 12, 13 jaar zijn te jong voor alcoholgebruik. Waarschijnlijk krijgen de kinderen een verkeerd voorbeeld. In Bunschoten is er geen feestje zonder alcohol.”
De voorlichtingslessen sorteren effect, merkt Aalbers. „Sommige kinderen zeiden tijdens een voorlichtingsles dat ze geen soft- of harddrugs wilden gaan gebruiken. Toen ze hoorden dat alcohol ook een harddrug is, werd het even stil.”
Het Bunschotense schoolteam maakt duidelijk dat alcohol niet nodig is voor gezelligheid. Aalbers: „Op de bonte avond, vorige week, deden we behoorlijk maf. Voor het officiële afscheid, morgen, zijn we dat ook van plan. Dat gebeurt zonder alcohol.”
Met name op de afscheidsfeestjes die ouders en kinderen buiten de school om organiseren wordt nogal eens alcohol geschonken, weet Yvonne de Goey, functionaris gezondheidsbevordering van de GGD Hart voor Brabant. Ouders spelen een cruciale rol bij de start van het drinken van hun jonge kind. De Goey: „Jongeren van 10, 11, 12 jaar gaan experimenteren met alcohol. Ouders laten vaak toe dat hun kind een slokje neemt.”
Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is dat heel slecht, tekent ze aan. „Onderzoek leert dat alcoholgebruik door jongeren onder de 24 jaar blijvende schade oplevert voor de ontwikkeling van de hersenen. Zeker als het kind te jong, te veel en te vaak drinkt.”
Alcohol is bovendien slecht voor de lever en de nieren. Ook neemt de kans op verslaving toe naarmate het kind eerder is gaan drinken.
Daar komt bij dat kinderen die op jonge leeftijd met drank beginnen, later ook meer alcohol gebruiken.
Met alle gevolgen van dien. De concentratie en het vermogen om te plannen vermindert, terwijl het aantal verkeersongevallen, agressie, ongewenste seksualiteit en verslaving stijgt, zegt Schulten.
De boodschap moet zijn: geen alcohol onder de 16, en met mate van het 16e tot en met het 24e levensjaar, stelt De Goey. „Stel het gebruik van alcohol zo lang mogelijk uit”, benadrukt Ingrid Schulten van het Trimbos-instituut.
Het is van belang dat basisschoolkinderen deze boodschap vroeg te horen krijgen, Schulten: „Het is bekend dat het alcoholgebruik onder middelbareschooljeugd enorm toeneemt.”
Er zijn tekenen van hoop als gevolg van het stevig waarschuwen tegen alcoholgebruik onder jonge kinderen, constateert Schulten. „Sinds de eerste signalen in 2006 over drank op jonge leeftijd krijgen we nu de indruk dat er sprake is van stabilisatie of van een lichte teruggang. Ouders lijken strenger in het alcoholgebruik van hun kinderen te worden.”