Veel verzet tegen nieuwe kerkorde PKN
Bij de generale commissie voor de behandeling van bezwaren en geschillen is massaal bezwaar aangetekend tegen de aanvaarding van de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland. Om hoeveel bezwaarschriften het precies gaat, wil de commissie niet meedelen. Maar er hebben ten minste 105 hervormde kerkenraden bezwaren ingediend.
Dit laatste blijkt uit een telling van het Comité tot behoud van de Nederlandse Hervormde Kerk. Dat had tijdens de bezinningsdag op 11 januari in Putten lijsten neergelegd waarop kerkenraden die bezwaar tegen de kerkorde hadden aangetekend een contactadres konden invullen. De lijst wordt gebruikt om nog nader informatie uit te wisselen.
Daarnaast tekenden nog eens ruim honderd afzonderlijke gemeenteleden een soortgelijke lijst. Maar het totaalaantal personen dat bezwaar heeft gemaakt, moet veel groter zijn. Van een enkele gemeente is bekend dat alleen daar al tientallen leden op persoonlijke titel de generale commissie hebben benaderd.
De hervormde synode aanvaardde half december in verdubbelde samenstelling -met 45 van de 146 uitgebrachte stemmen tegen- de kerkorde van de toekomstige verenigde kerk. Deze moet 1 mei 2004 van kracht worden. Op 12 december besluiten de drie afzonderlijke synodes of de fusie van de Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken en de Lutherse Kerk doorgaat.
Zowel het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond als het Comité heeft in het eigen orgaan gewezen op de mogelijkheid om bezwaar in te dienen tegen de vastgestelde kerkorde.
Inmiddels is bezwaar maken niet meer mogelijk. Dat moet namelijk gebeuren binnen dertig dagen nadat een besluit is genomen of bekend geworden. Wel hebben degenen die al hebben gereageerd de mogelijkheid hun bezwaar nog nader toe te lichten. Op welke termijn een uitspraak valt te verwachten of eventueel een hoorzitting plaatsheeft, wil de afdeling communicatie van de SoW-kerken niet meedelen. Het moderamen kan hierover niets zeggen, omdat het „een onafhankelijke commissie” betreft. „Het bestuur heeft alleen zeggenschap over zijn eigen agenda.”
En de generale commissie zelf „heeft geen behoefte mededelingen te doen aan de pers”, aldus voorlichter K. van der Kamp. „Het gaat er de commissie om de persoon in kwestie die een bezwaar indient serieus te nemen.” Ook mevrouw M. Plugge, toegevoegd secretaresse van de generale commissie, doet desgevraagd geen enkele mededeling.