Twee Korea’s willen vreedzame oplossing
Noord- en Zuid-Korea zijn vannacht overeengekomen dat ze gezamenlijk zullen proberen het conflict rond de hervatting van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma vreedzaam op te lossen. Ministers van beide landen verklaarden dat na overleg in Seoul.
Onderhandelingen tussen de ministersploegen over de verzoening van beide landen dreigden vast te lopen op de eis van Zuid-Korea dat de gezamenlijke verklaring over de onderhandelingen ook de nucleaire kwestie zou aanroeren. Vrijdagochtend vroeg werden ze het echter alsnog eens over een formulering.
Zuid-Korea gaf evenwel ook een aparte verklaring uit waarin werd gemeld dat het Zuiden geen compromis van het Noorden los heeft weten te krijgen. Zuid-Korea zal met Japan en de Verenigde Staten blijven samenwerken om een oplossing voor de crisis te zoeken.
De twee partijen spraken af de volgende ronde besprekingen op ministerieel niveau van 7 tot 10 april in Pyongyang te houden en economisch overleg van 11 tot 14 februari in Seoul.
De besprekingen van deze week waren de eerste in maanden tussen Noord- en Zuid-Korea om zich verder met elkaar te verzoenen. De onderlinge spanning nam in oktober toe nadat Noord-Korea had toegegeven dat het er een nucleair programma op na hield. Op het gebied van veiligheid en nauwere samenwerking zouden de ministers vooruitgang hebben geboekt.
De leider van de Zuid-Koreaanse delegatie, minister Jeong Se-Hyun, verklaarde vrijdag dat er „niet veel vooruitgang” is geboekt. Verder dan tot een belofte samen te zullen blijven zoeken naar een vreedzame oplossing van het conflict kwamen de partijen niet.
„Het Zuiden en Noorden hebben hun positie over deze kwestie uitgewisseld en zijn overeengekomen om samen te zoeken naar een vreedzame oplossing”, zo luidde een verklaring van beide partijen die was opgesteld nog voordat de gesprekken waren afgerond.
Een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse delegatie zei dat Pyongyang geen enkele concessie wilde doen tenzij er directe besprekingen komen met Washington. „Noord-Korea bleef eraan vasthouden dat deze nucleaire zaak alleen opgelost kan worden door middel van een dialoog met de Verenigde Staten. Natuurlijk hebben we gefaald de meningsverschillen te verkleinen, maar de overeenkomst om de zaak vreedzaam op te lossen is belangrijk”, aldus de zegsman.
Eerder weigerde Noord-Korea de crisis over zijn kernprogramma nog met Zuid-Korea te bespreken, omdat het probleem internationaal zou zijn. Besprekingen met Seoul in het verleden mochten van Pyongyang alleen gaan over economische samenwerking.