Juweliers willen landelijk overvalteam politie terug
De Federatie Goud en Zilver, de brancheorganisatie van ruim 1600 juweliers in Nederland, wil dat de landelijke overvalteams van de politie zo snel mogelijk terugkomen. Volgens directeur Th. Vermeulen is het aantal gewelddadige overvallen op juweliers snel gestegen sinds de teams drie jaar geleden zijn opgeheven.
Dat zei Vermeulen donderdag in een reactie op de overval op een juwelier in Nijmegen woensdagmiddag. Daarbij schoot een vluchtende overvaller op een man die hem wilde tegenhouden. De juwelier zelf raakte ook gewond bij een worsteling met de overvallers in zijn winkel.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van 5500 supermarkten, sluit zich van harte aan bij het pleidooi van de juweliers, zegt adjunct-directeur R. Roorda. Volgens hem daalde het aantal overvallen op supermarkten met 40 procent in de jaren dat het overvalteam actief was. Daarna zijn de cijfers meer dan verdubbeld. Vorig jaar waren supermarkten meer dan tweehonderd keer het doelwit van overvallers en Roorda voorziet een verdere stijging.
Volgens de Federatie Goud en Zilver worden de overvallen op juwelierszaken steeds professioneler en gewelddadiger. Vooral Oost-Europese overvallers deinzen nergens meer voor terug, stelt Vermeulen. Vorig jaar zijn er meer dan zeventig gewapende overvallen op juweliers gepleegd. In 2001 kwam dat 46 keer voor.
De juweliers trekken volgens Vermeulen al jaren aan de bel bij de overheid om aandacht te vragen voor hun veiligheid. Anderhalve week geleden is onder verantwoordelijkheid van demissionair minister Donner van Justitie een commissie ingesteld die hem en de minister van Binnenlandse Zaken nog voor de zomer gaat adviseren over maatregelen. De commissie zal de kabinetsformatie ook aangrijpen om het probleem aan de orde te stellen.
De Federatie Goud en Zilver wijst er op dat de landelijke politieteams die in de jaren negentig bestonden succesvol waren. „De gewelddadigste bendes werken in Europees verband. Landelijke teams hebben goed zicht op nationale en internationale dwarsverbanden. Er is toen een groot aantal overvallers opgepakt. Het laatste team stond op het punt een einde te maken aan de ramkraken die onze winkels vaak treffen, maar werd toen opgeheven. Op dit moment heeft de brancheorganisatie meer informatie over dadergroepen dan de politie”, aldus Vermeulen.
De juweliers hebben zelf al veel maatregelen genomen. Zo zijn honderden winkeliers aangesloten bij een nieuwsgroep op internet. Daarin wisselen zij informatie uit over verdachte gebeurtenissen. De Federatie heeft een eigen eerstehulpteam, dat overvallen branchegenoten bijstaat. Het team is woensdag afgereisd naar Nijmegen om de slachtoffers daar te helpen.
Verder zoeken de juweliers volgens Vermeulen voortdurend naar technische vernieuwingen. Er loopt een onderzoek naar een speciale chip waarmee een gestolen horloge is te traceren. „Verkopers van dure horloges lopen het grootste risico. Die dingen worden vaak op bestelling geroofd”, zegt de federatiedirecteur. Ook aan beveiliging van de winkel besteden de juweliers veel geld en aandacht.
Vermeulen: „Een advies dat de commissie zeker gaat geven is het instellen van één beveiligingsambtenaar bij gemeenten. Wie nu veiligheidsmaatregelen bij zijn winkel wil nemen vindt steeds een andere ambtenaar op zijn weg, tot en met een welstandscommissie, die voorstellen afwijst omdat ze het niet mooi vindt. Dat vinden wij onacceptabel. Steeds meer vakgenoten moeten stoppen omdat ze de druk niet meer aankunnen na diverse malen overvallen te zijn. Verzekeraars willen geen winkels met duurdere merken meer aannemen. Moeten wij dan maandenlang soebatten omdat de rampaal misschien niet mooi genoeg is?”