Zesduizend winnende harinkjes leveren is topsport
Zesduizend harinkjes liggen bij Schmidt Zeevis in Rotterdam klaar om te worden ’gehapt’. De winst in de 28ste AD Haringtest legt de viswinkel geen windeieren, hoewel het zaterdagochtend nog rustig is. „Maar aan het einde van de dag moeten we de mensen door de deuren naar buiten duwen”, lacht directeur Marcel van Breda.
Dat de directeur trots is op het behaalde resultaat is, blijkt wel uit de winkel. Aan de gevel hangt een bord dat naar de test en de winst verwijst. De ’haringbokaal’ heeft bij de ingang een prominente plaats gekregen en boven de toonbanken hangen krijtborden waar nogmaals aan de eerste plaats wordt gerefereerd. „Het is de kroon op ons werk”, zegt Van Breda terwijl hij naar zijn personeel wijst.Schmidt Zeevis won de AD–test eerder in 2002 en 2003. „We vissen als haringsnijders letterlijk allemaal uit dezelfde vijver. Je ziet ook dat de top van de ranglijst dichtbij elkaar zit. Dat was 25 jaar geleden wel anders”. De haring noemt hij dit jaar extreem goed. „We zijn natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van wat moeder natuur ons geeft”.
Het verschil tussen een 10 en een 10– zit volgens Van Breda in het ingenieuze koelsysteem. „Vijftien emmertjes haring kan ik nog wel gecontroleerd in mijn koeling ontdooien, maar bij drie– of vierhonderd emmertjes wordt dat wel anders. Dergelijke aantallen laten de temperatuur in de hele koeling te veel dalen”. Schmidt heeft daarom een zeecontainer omgebouwd om de haring te ontdooien.
Een speciaal systeem sproeit water over de ingevroren vissen, waardoor de haring in 24 uur op de juiste temperatuur is gebracht.
„Dit is toch een beetje topsport. Vergelijk het maar met een voetbalwedstrijd. Dan moet ook alles kloppen om een topprestatie te leveren. Je juiste mensen moeten op de juiste plaats staan. Dat geldt hiermee ook en dat betekent dus ook dat je niet altijd kunt winnen”, vertelt Van Breda. „We vieren dit resultaat dan ook zeker nog met het personeel. Misschien wel met een paar harinkjes. Maar niet te veel, ik ben wat dat betreft geen massa/eter”.