Heldenmedaille na ongeval
Vijf passanten die vorig jaar eerste hulp verleenden bij een ernstig ongeval op de A28 hebben gisteren een onderscheiding gekregen voor hun inzet.
Burgemeester Alssema van Staphorst reikte de bronzen legpenning en het getuigschrift van Stich-ting Carnegie Heldenfonds uit.Het vijftal schoot vorig jaar vier mensen te hulp die met hun auto in de sloot terecht waren gekomen. Ze duwden de auto uit de sloot, bevrijdden de gewonde bestuurder en reanimeerden een weggeslingerde inzittende, die in de sloot terecht was gekomen.
Twee inzittenden, een ouder echtpaar uit Wageningen, kwamen bij het ongeval om het leven. De twee overlevenden waren hun zoon en bejaarde zus.
Het is niet vanzelfsprekend om mensen in nood te hulp te schieten, voegde burgemeester Alssema de helden toe. „Het getuigt van durf en medemenselijkheid om langs een snelweg te stoppen en hulp te bieden. Hoeveel mensen rijden er niet gewoon door of blijven wachten tot er brandweer of politie is?”
De twee overlevenden van het ongeval waren bij de uitreiking aanwezig. „Het doet me veel om hen hier te zien”, zegt K. Dunnink uit Kampen. „Aan de andere kant zijn er ondanks onze hulp toch twee slachtoffers omgekomen.” Dunnink vind zichzelf geen held. Dat is te zwaar aangezet, vindt hij. „Toch is de blijk van waardering middels deze onderscheiding wel erg mooi.”
De bejaarde overlevende had voor de vijf hulpverleners een boeket bloemen meegebracht. Ook politie en brandweer waren vertegenwoordigd op de bijeenkomst, omdat zij het vijftal hadden voorgedragen bij het Carnegie Heldenfonds.
De Stichting Carnegie Heldenfonds kent de onderscheidingen toe aan personen die met gevaar voor eigen leven het leven van anderen gered hebben of geprobeerd hebben dat te doen. De stichting ontstond in 1904, na een mijnramp in Amerika waarbij ook hulpverleners om het leven kwamen. Doel was destijds om hulpverleners te ondersteunen die in geldzorgen kwamen door hun heldendaad. Ook in andere landen werden later dergelijke fondsen opgericht.
Het fonds dankt zijn naam aan de Schotse staalondernemer Carnegie, die verschillende grote bouwwerken bekostigde, waaronder het Haagse Vredespaleis.