Binnenland

„Gedoogbeleid softdrugs moet op de schop”

DEN HAAG (ANP) – Nederland moet het gedoogbeleid voor softdrugs aanscherpen om het ook in de toekomst overeind te kunnen houden. Door een soms lakse uitvoering en een gebrekkige aanpak van drugscriminaliteit is het gedoogbeleid met coffeeshops de afgelopen vijftien jaar uit de hand gelopen. Dat concludeert de Adviescommissie Drugsbeleid in haar donderdag gepresenteerde rapport.

2 July 2009 21:56Gewijzigd op 14 November 2020 08:15
DEN HAAG – Nederland moet het gedoogbeleid voor softdrugs aanscherpen om het ook in de toekomst overeind te kunnen houden. Door een soms lakse uitvoering en een gebrekkige aanpak van drugscriminaliteit is het gedoogbeleid met coffeeshops de afgelopen vijf
DEN HAAG – Nederland moet het gedoogbeleid voor softdrugs aanscherpen om het ook in de toekomst overeind te kunnen houden. Door een soms lakse uitvoering en een gebrekkige aanpak van drugscriminaliteit is het gedoogbeleid met coffeeshops de afgelopen vijf

Een belangrijke boodschap uit het rapport is dat Nederland terug moet naar kleine, besloten coffeeshops voor gebruikers uit de directe omgeving. Coffeeshops zijn niet bedoeld om van heinde en verre bezoekers te trekken.De commissie waarschuwt voor de grote gevaren van softdrugs– en drankgebruik door jongeren onder de 18 jaar. Vooral zwakkere jongeren worden hiervan het slachtoffer, vaak door een combinatie met andere problemen. Daarom stelt commissievoorzitter Wim van de Donk, tevens voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, voor de leeftijdsgrens voor alcohol en softdrugs op 18 jaar te stellen en die ook strikt te handhaven.

De aanvoer van softdrugs naar coffeeshops zou volgens de commissie onder strikte voorwaarden moeten kunnen. Nu is dat nog verboden en wordt alleen de verkoop van kleine hoeveelheden cannabis gedoogd. Door het verbod op bevoorrading van coffeeshops spelen criminelen hierin een belangrijke rol. Volgens het rapport hebben producenten van softdrugs vaak ook nauwe banden met de wereld van harddrugs.

Het kabinet vindt het advies „afgewogen en waardevol". Het komt in het najaar met een nieuwe drugsnota, waarin wordt aangegeven hoe het beleid moet worden voortgezet. De betrokken bewindslieden wilden nog niet aangeven in hoeverre ze de adviezen overnemen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is verheugd over de uitkomsten van het rapport. Volgens de VNG komen de aanbevelingen in grote lijnen overeen met de uitkomsten van de ’wiettop’ die de vereniging vorig jaar in Almere hield. Het rapport geeft net als de burgemeesters op de wiettop ook aan dat er een landelijk beleidskader nodig is met ruimte voor lokaal maatwerk.

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht zei eveneens blij te zijn met het advies. „Wij vinden ook dat coffeeshops kleinschalige voorzieningen voor de lokale behoefte moeten zijn", aldus Leers.

Kritische geluiden komen van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD). „Eigenlijk volgt het rapport braaf het kabinetsbeleid, gelardeerd met een paar linkse ideetjes", reageerde woordvoerder Michael Veling. „Met dit soort adviezen kan het kabinet in elk geval niet over het drugsbeleid vallen". De BCD vindt dat de positieve effecten van cannabis te weinig aan bod komen.

Oppositiepartij D66 is tevreden met verschillende aanbevelingen, maar kan zich niet overal in vinden. De partij presenteerde donderdag een eigen drugsnota waarin concreet wordt uitgewerkt hoe gereguleerd drugsgebruik eruit kan zien. Onderdeel daarvan is ook het voorstel dat patiënten met aids of MS zelf cannabis mogen telen. De partij komt met een initiatiefwetsvoorstel in de hoop dit mogelijk te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer