Buitenland

Italië krijgt omstreden Veiligheidswet

ROME (ANP) – Het Italiaanse parlement heeft donderdag definitief ingestemd met de omstreden Veiligheidswet van het centrum–rechtse kabinet–Berlusconi. Dit meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Daarmee wordt illegaal verblijf in Italië strafbaar. Ook komt er een wettelijke basis voor de rondes van burgerwachten in probleemwijken.

2 July 2009 19:37Gewijzigd op 14 November 2020 08:15

De wet is omstreden vanwege de draconische maatregelen die erin staan. Illegalen kunnen vanaf nu een boete van 10.000 euro krijgen en onmiddellijk het land worden uitgezet. De maximale duur van vreemdelingenbewaring wordt verlengd van twee naar zes maanden. Op het onderdak bieden of het verhuren van woonruimte aan illegalen komt een maximale celstraf van drie jaar te staan.Verenigingen van ongewapende burgers waarvan lijsten worden opgesteld, mogen rondes lopen en gevaren en „situaties van sociaal ongerief" melden aan de politie. Zij moeten bij voorkeur door ex–agenten worden gevormd.

Op het beledigen van agenten en andere ambtenaren komt een celstraf te staan van maximaal drie jaar. De bevoegdheden van het Openbaar Ministerie in de strijd tegen de maffia en andere vormen van georganiseerde misdaad worden uitgebreid.

Aannemers die het slachtoffer worden van pogingen tot afpersing, moeten aangifte doen op straffe van uitsluiting van openbare aanbestedingen. De maffia vraagt aan aannemers, winkeliers en andere ondernemers in het zuiden regelmatig de ’pizzo’, die wordt voorgesteld als ’protectiegeld’.

Bij de beslissende stemming in de Senaat donderdag stemden 157 parlementariërs voor en 124 van de linkse oppositie en een christendemocratische partij tegen. Berlusconi had aan de stemming de vertrouwenskwestie verbonden om de eigen gelederen gesloten te houden.

Critici van de wet vrezen dat illegalen volledig gaan onderduiken, het inroepen van medische zorg tot het uiterste uitstellen en hun kinderen niet meer opgeven bij de burgerlijke stand. Daardoor kunnen illegalen komen te overlijden en kunnen ziektes zich ook onder de Italianen sneller verspreiden. Ook kunnen er „onzichtbare kinderen" ontstaan die nergens staan geregistreerd en die niet naar school gaan.

Naast de centrumlinkse oppositie, mensenrechtengroepen en artsenorganisaties had ook de in Italië traditioneel machtige katholieke kerk de geplande wet herhaaldelijk bekritiseerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer