Buitenland

Fransen en Duitsers vieren vriendschap

Ter ere van het veertigjarig bestaan van het vriendschapsverdrag tussen Frankrijk en Duitsland zijn de leiders van beide landen overeengekomen nauwer te gaan samenwerken op het vlak van politiek, cultuur en defensie.

Buitenlandredactie
23 January 2003 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:05
PARIJS - De Franse buitenplaats Versailles was woensdag het decor voor de viering van het veertigjarig bestaan van het vriendschapsverdrag tussen Frankrijk en Duitsland. In de beroemde Spiegelzaal, waar in 1963 het Elysée-verdrag werd gesloten, kwam men
PARIJS - De Franse buitenplaats Versailles was woensdag het decor voor de viering van het veertigjarig bestaan van het vriendschapsverdrag tussen Frankrijk en Duitsland. In de beroemde Spiegelzaal, waar in 1963 het Elysée-verdrag werd gesloten, kwam men

Dat bleek uit een woensdag uitgegeven gemeenschappelijke verklaring die was ondertekend door president Chirac en bondskanselier Schröder.

„Duitsland en Frankrijk zijn verbonden door een gemeenschappelijk lot. Onze toekomst is onlosmakelijk verbonden met een versterkte en uitgebreide Europese Unie”, aldus beide leiders. Ze presenteerden woensdag hun gemeenschappelijke visie over de toekomst van Europa.

Volgens Parijs en Berlijn moet het Europa van de toekomst een Europese veiligheids- en defensie-unie bevatten om de collectieve veiligheid te garanderen. Beide landen beloven hun militaire capaciteiten uit te breiden en te ijveren voor een gemeenschappelijk Europees beleid inzake immigratie en asielzaken.

Ook in de Irak-crisis willen Parijs en Berlijn een lijn trekken. „Frankrijk en Duitsland hebben in dezen dezelfde opvatting”, aldus Chirac na een gemeenschappelijke kabinetsvergadering. Schröder benadrukte dat Duitsland en Frankrijk een vreedzame oplossing willen en hun stappen „in deze moeilijke tijd” nauwgezet coördineren.

Beide leiders wilden geen uitspraken doen over mogelijk stemgedrag in de VN-Veiligheidsraad. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, had maandag laten doorschemeren dat Parijs mogelijk zijn veto zou gebruiken tegen een resolutie die oorlog zou autoriseren. Ook de Duitse bondskanselier Schröder heeft dinsdag aangekondigd niet voor een oorlogsresolutie te stemmen in de Veiligheidsraad, waarvan Duitsland volgende maand voorzitter is.

President Charles de Gaulle van Frankrijk en bondskanselier Konrad Adenauer van West-Duitsland ondertekenden het Elysée-verdrag op 22 januari 1963. Als onderdeel van de viering was er woensdagmiddag ook een gemeenschappelijke zitting van beide parlementen in het paleis van Versailles bij Parijs en zal er donderdag een Duits-Franse jeugdontmoeting zijn in Berlijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer