De aloude Staatscourant is overbodig
DEN HAAG (ANP) – Na bijna twee eeuwen rolden woensdag de laatste papieren exemplaren van de Staatscourant van de drukpersen. Oud–redacteur Maurits van den Toorn is er niet rouwig om en legt uit waarom de krant, die vijf dagen per week verscheen, overbodig is geworden.
„Een aantal jaren geleden is er een Europese richtlijn gekomen waarin staat dat landen wet– en regelgeving elektronisch bekend moeten maken. In Duitsland en België kan men hiervoor al geruime tijd op internet terecht. Ook in Nederland kon dat al, maar tot nu toe waren de regels pas rechtsgeldig na publicatie op papier. Woensdag is de Wet Elektronische Bekendmaking ingegaan. Die bepaalt dat regels voortaan rechtsgeldig worden door de internetpublicatie".Een wet waarover de Staatscourant natuurlijk zelf heeft gepubliceerd?
„Dat is een misverstand. Wetsteksten verschenen in het Staatsblad, dat onregelmatig verscheen. De Staatscourant bevattte ministeriële regelgeving en besluiten van lagere rangorde. Een mooi voorbeeld om dit uit te leggen is de kinderbijslag. Ooit stond de oorspronkelijke wet in het Staatsblad, maar de bedragen zijn in de loop der tijd vanzelfsprekend talloze malen aangepast. Die nieuwe bedragen werden altijd gepubliceerd in de Staatscourant en voortaan op sconline.nl".
Wat gaat u het meeste missen aan de papieren editie?
„Sinds september vorig jaar bevatte de Staatscourant al geen redactionele artikelen meer. Die verschijnen tegenwoordig in het weekblad SC en dat verschijnt gelukkig ook op papier, in kleur en het ziet er veel mooier uit. Desondanks bewaar ik nog mooie herinneringen aan de tijd dat we nog voor de krant schreven, met een dagelijkse deadline. We tikten berichten en achtergrondartikelen in dagbladtempo. Dat heb ik altijd wel gewaardeerd. Het is waar dat we een primeur nu niet meteen op papier kwijt kunnen, maar daarvoor kunnen onze lezers op sconline.nl terecht".
Hoeveel lezers gaan de Staatscourant missen?
„Het aantal abonnees van de krant schommelde rond de vijfduizend, maar het aantal lezers was veel groter. De krant belandde vooral bij notarissen, advocaten en juridische afdelingen van bedrijven. Daar gaat de krant van hand tot hand. Eigenlijk hebben we weinig reacties van lezers gekregen. Nu de krant echt voor het laatst verschijnt, zal het denk ik pas echt tot de lezers doordringen. Volgende week vragen ze zich vast af waarom de Staatscourant niet is bezorgd".