Kerk & religie

Ngk Utrecht baant weg voor homoseksuele ambtsdrager

De kerkenraad van de Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) te Utrecht heeft in het voorjaar van 2008 besloten de ambten van ouderling en diaken „in principe” open te stellen voor „in een monogame relatie levende homoseksuelen.”

Kerkredactie
1 July 2009 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 08:15
De kerkenraad van de Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) te Utrecht heeft in het voorjaar van 2008 besloten de ambten van ouderling en diaken „in principe” open te stellen voor „in een monogame relatie levende homoseksuelen.” Foto RD, Henk Visscher
De kerkenraad van de Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) te Utrecht heeft in het voorjaar van 2008 besloten de ambten van ouderling en diaken „in principe” open te stellen voor „in een monogame relatie levende homoseksuelen.” Foto RD, Henk Visscher

Koos van Beusekom, door de kerkenraad aangesteld als woordvoerder, bevestigde vanmorgen een bericht daarover in dagblad Trouw. De gemeente is, voor zover bekend, de eerste binnen de NGK die hiertoe heeft besloten.Enkele jaren geleden leidde de zogenoemde kwestie-dr. R. R. Ganzevoort tot de nodige beroering binnen de NGK. De kerkenraad van de Ngk in Doorn ontsloeg dr. Ganzevoort als predikant met een bijzondere opdracht omdat hij samenwoonde met een andere man. Dr. Ganzevoort, die lid was van de Ngk in Utrecht, zegde zijn lidmaatschap van de NGK op.

Van Beusekom ontkent dat de kerkenraad ook praktiserend homoseksuele predikanten op de kansel wil toelaten, zoals Trouw meldde. „Dat klopt echt niet. Natuurlijk kun je zeggen dat een predikant ook een ouderling is, met bijzondere gaven, enzovoort, maar zeker gevoelsmatig is er nog altijd verschil tussen een ouderling en een predikant.”

Hij benadrukt dat het hier om een „principebesluit” gaat. „We hebben dit genomen na uitvoerig met de gemeente te hebben gesproken. Omdat een en ander verdeeld ligt, hebben we gezegd: We nemen nu een principebesluit, maar laten het aan de volgende kerkenraad over om het al dan niet te effectueren.” Dit betekent dat praktiserende homoseksuelen „op zijn vroegst in 2012 ouderling of diaken kunnen worden in onze gemeente.”

Van Beusekom verwacht niet dat het besluit nog wordt teruggedraaid. „Eigenlijk is het een volgend stapje in de lijn van besluiten die we al eerder hebben genomen: dat homoseksuele broeders en zusters mogen deelnemen aan het avondmaal. Maar omdat het zo gevoelig ligt in de gemeente –zeker ook na de zaak-dr. R. R. Ganzevoort in 2005– hebben we gezegd: we effectueren het nu nog niet. Anderzijds willen we onze broeders en zusters niet langer in de kou laten staan.”

De kerkenraad heeft volgens hem „open” over het genomen besluit gecommuniceerd met andere kerken in de regio (classis). „Maar ik heb niet de indruk dat dit breed op bezwaren stuit. Men ziet dit als ons standpunt.”

A. P. de Boer, voorzitter van de Landelijke Vergadering (generale synode) van de NGK, wist van het besluit van de Utrechtse Ngk niet af, zei hij vanmorgen in een reactie. „Een kerkenraad kan hiertoe besluiten, ja. De volgende vraag is of dat ook wijs is, of goed is.”

De Boer constateert „dat een dergelijk besluit niet ondersteund wordt door de NGK in hun breedte. Dat lijkt mij helder als de dag. Ik hoop, en vind dat ook cruciaal, dat de adempauze die de kerkenraad zichzelf heeft gegeven, gebruikt wordt om deze principe-uitspraak te onderwerpen aan het oordeel van ons kerkverband als geheel.”

Hoewel de LV-preses het „op zich positief” vindt dat de Ngk Utrecht een „veilig thuis” wil bieden aan homoseksuele gemeenteleden, stelt hij vast „dat je je met dit besluit verwijdert van wat wereldwijd in de orthodoxe kerken wordt beschouwd als voortvloeiend uit het Woord van God. Seksualiteit dient zich af te spelen binnen het huwelijk tussen man en vrouw. Ook zelf kan ik het niet anders zien dan dat de Bijbel geen ruimte laat voor homoseksuele relaties. Als je daar dan ook nog bij betrekt wat er in de brieven van Paulus, Petrus, wordt gezegd over de ambtsdragers, dan luistert dit nog vele malen nauwer. Dat is ook NGK-breed de overtuiging.”

Krijgt dit besluit wat De Boer betreft consequenties voor de Ngk Utrecht? „Dat is nu niet aan de orde. Ik wil daarover ook niet gaan speculeren. In elk geval zal er dan eerst op de regio over gesproken moeten worden, en pas daarna kan de LV zich erover buigen. Niet met machtswoorden, maar met overtuigende woorden vanuit de Schrift.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer