„Kitesurfen zonder trainen onverantwoord”
„Je moet altijd van het ergste uitgaan”, houdt instructeur Jelle Schöttelndreier van kitesurfschool Safety First zijn vier cursisten voor. Uit eigen ervaring weet de sporter hoe gevaarlijk surfen met behulp van een vlieger kan zijn. De leraar brak twee ribben toen hij na een beginnersfout te hard op het water terechtkwam.
Het waait behoorlijk op de Dijkweg bij Muiderberg. De wind blaast met kracht 5 over het water van het IJmeer. Het riet langs de waterkant wuift flink heen en weer.Ondanks de stevige bries zijn de golven klein. Waar ze breken op het strand hopen schuimvlokken zich op. Een goede plek om te kitesurfen: het water is redelijk kalm en niet diep. „Je kunt hier tot bijna 600 meter van de kant nog in het water staan”, vertelt Schöttelndreier. „De perfecte plaats om les te geven.”
Kitesurfen behoort tot de extreme sporten. Met een uit de kluiten gewassen vlieger (de kite) stormt een kitesurfer in vliegende vaart over het water. Daarbij gebruikt hij zijn stuurstok om de kite van richting te laten veranderen. Geregeld maakt de kiter spectaculaire sprongen in de lucht, waarbij hij soms meer dan 10 meter boven het water zweeft.
Gewond
De sport kan gevaarlijk zijn. Begin mei verongelukte een kitesurfer op strand Horst toen zijn kite gegrepen werd door een windvlaag van kracht 9. Een tweede raakte zwaargewond bij hetzelfde incident. Ook in de buurt van Rotterdam vond onlangs een ernstig ongeval met een kitesurfer plaats. Ondanks de gevaren groeit het aantal kitesurfers in Nederland als kool.
„Trek de stuurstok niet naar je toe als je in de problemen komt”, houdt Schöttelndreier zijn vier cursisten op het strandje voor. „Daardoor gaat je vlieger gevaarlijk rondjes draaien in de lucht.”
Vervolgens laat hij zien hoe het veiligheidsmechanisme werkt. „Trek deze verbinding van je af, dan verliest de kite zijn kracht. Het voorkomt dat je een boom in waait als je te dicht bij de kant komt.”
Volgens de kitesurfleraar gebeuren er in vergelijking met andere sporten weinig ongelukken. Hij stelt dat er jaarlijks gemiddeld minder dan één dode valt tijdens het beoefenen van de sport.
Schöttelndreier vindt de sport niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld paardrijden of bergbeklimmen. Wel waarschuwt hij ervoor om ongetraind aan de watersport te beginnen. „In een kite zit enorm veel kracht als je die vol in de wind stuurt. Je loopt risico als je niet weet wat je moet doen. Zonder goede training is kitesurfen totaal onverantwoord.”
Vaders
Rob Hart (27), een van de cursisten van Schöttelndreier, luistert aandachtig naar de aanwijzingen die de kitesurfleraar geeft. Voordat Hart de cursus volgde, probeerde hij al eens te kitesurfen. „Dat was een beetje onverantwoord. Meteen de eerste keer vloog ik de lucht in. Na afloop leek het me verstandiger op les te gaan, om zo te leren de kite onder controle te houden.”
Vroeger was kitesurfen volgens Schöttelndreier alleen voor lefschoppers en topatleten zoals windsurflegende Robbie Naish. Die mensen waren vertrouwd met extreme sporten en durfden daarom te experimenteren met enorme vliegers. „Ze zochten de grenzen op en deden dat met onveilige materialen. Gelukkig is de sportveiligheid sindsdien sterk verbeterd. Het aantal ongelukken vermindert, mensen krijgen een betere opleiding en de materialen zijn veel veiliger geworden. Als je les hebt gehad, is de watersport niet gevaarlijker dan andere sporten. Er zijn tegenwoordig veel vaders en moeders die kitesurfen.” Ook Schöttelndreier is enthousiast over de „dynamiek” van het kitesurfen. „Je kunt de lucht in, over golven springen of ervan af surfen.”