Rookverbod: verademing en ramp
Voor sommigen is het een verademing, voor anderen een ramp. Het rookverbod in de horeca werd woensdag precies een jaar geleden ingevoerd.
Het merendeel van de Nederlandse restaurants zegt tevreden te zijn met het verbod, zo bleek onlangs uit de recensiewebsite Restaurant.nl. Bijna de helft zou de asbakken niet terug op tafel zetten als dat van de rechter zou mogen. Volgens antirookorganisatie Stivoro heeft het verbod ervoor gezorgd dat niet-rokers in cafés en restaurants minder worden blootgesteld aan de rook van anderen.Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca regende het spoeddebatten in de Tweede Kamer. De kroegbazen morden, maar minister Klink (Volksgezondheid) behield politieke steun voor zijn beleid. Compensatie voor kroegen die last zeiden te hebben van het verbod zat er niet in. Wel scherpte Klink de handhaving aan.
De kleine horecaondernemers zijn over het algemeen niet zo blij met het rookverbod. Zij bereiden een schadeclaim tussen de 50 en 100 miljoen euro tegen de Staat voor wegens schade door het verbod . Daartoe richten zij op korte termijn een nieuwe stichting op, die de claim indient. Dat heeft woordvoerder T. Wurtz van de stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer dinsdag gemeld.
De nieuwe stichting Horecaclaim inventariseert hoeveel schade de duizenden kleine Nederlandse horecaondernemers hebben geleden. „Dat gaat dan om inkomstenderving, maar ook om nodeloze verbouwingen, het inrichten van rookruimtes of het aanschaffen van afzuiginstallaties”, zegt Wurtz.
Nederland telt tussen de 8000 en 9000 kleine horecabazen. Van hen hebben zich er nu 1200 aangesloten bij de stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer. Maar Wurtz denkt dat er zich voor de claim nog veel meer zullen melden.
Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde half mei dat het rookverbod voor horecagelegenheden zonder personeel niet goed in de wet staat geformuleerd. Daarom staat de wet volgens het hof geen rookverbod voor horeca zonder personeel toe. Het openbaar ministerie kondigde daarop aan in cassatie te gaan tegen deze uitspraak.
Een andere slepende zaak gaat om het negeren van het rookverbod door café De Kachel in Groningen. Het openbaar ministerie eiste vorige week in hoger beroep een boete van 1200 euro en een maand voorwaardelijke sluiting wegens het doorlopend schenden van het verbod. Het gerechtshof doet vrijdag uitspraak over de kwestie.
Het rookverbod voor de horeca heeft ervoor gezorgd dat niet-rokers in cafés en restaurants minder worden blootgesteld aan de rook van anderen. Een woordvoerder van de antirookorganisatie Stivoro heeft dat dinsdag gezegd.
Volgens de organisatie stonden in het eerste kwartaal van dit jaar niet-rokers 17 procent van hun tijd in een café of restaurant in de rook. Vorig jaar, in het tweede kwartaal, was dat nog 71 procent. Bij restaurants zakten de percentages volgens Stivoro van 42 naar 4 procent.
Dat mensen minder lang in de rook van anderen verkeren, is volgens Stivoro een belangrijke stap voorwaarts voor hun gezondheid. Onderzoek zou uitwijzen dat mensen door het rookverbod in de horeca thuis niet meer zijn gaan roken.