Laatste dienst cgk R’dam-West
De christelijke gereformeerde kerk (cgk) te Rotterdam-West houdt morgen haar laatste dienst. De gemeente wordt opgeheven. In de dienst, die om 19.30 uur begint, zal ds. W. van Sorge voorgaan. De emeritus predikant diende de gemeente van 1997 tot 2001.
De cgk Rotterdam-West wordt in zekere zin voortgezet in de wijk Delfshaven, als missionair-diaconaal project Thuis in West.Kerken in Schiedam (I)
Niet alleen in Rotterdam, ook in het aangrenzende Schiedam krijgen gemeenten het steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. Het Kerkblad van de Hersteld Hervormde Kerk citeerde vorige week uit de Band der beginselen, het contactblad van de hersteld hervormde gemeente in Schiedam. Dit maakte onlangs melding van een aan deze gemeente gepresenteerde „intentieverklaring.”
De verklaring is opgesteld en ondertekend door de kerkenraden van de hersteld hervormde gemeente en de christelijke gereformeerde kerk in Schiedam. Unaniem spraken de gemeenten uit „dat ze met elkaar verder willen.”
Volgens de Band der beginselen gaat het de twee kerkenraden om de „verantwoordelijke taak” die zij beide gevoelen „dat binnen de stad Schiedam de gereformeerde prediking mag blijven. Gezien de situatie van de drie kleine gemeenten die er nu nog zijn in Schiedam, te weten de Christelijke Gereformeerde Kerk, de Plantagekerk (zie onder, red.) en de Hersteld Hervormde Kerk, is het bittere noodzaak dat deze samenkomen.”
Kerken in Schiedam (II)
G. Simons, scriba van de christelijke gereformeerde kerk, benadrukt desgevraagd dat er op dit moment alleen nog maar sprake is van een inténtie om –ooit– samen te gaan met de hersteld hervormde gemeente. „Met name kerkordelijk ligt de situatie behoorlijk gecompliceerd.” Hij licht toe: „Al vóór de fusie waaruit de Protestantse Kerk ontstond, in 2004, waren er contacten tussen ons. Alleen, toen was het nog een gemeente binnen de Gereformeerde Bond, een hervormde evangelisatie. De kerkorde van de CGK bood de mogelijkheid dat er tussen CGK- en GB-gemeenten nauw contact ontstond, met uiteindelijk ook kanselruil en dergelijke. Toen het grootste deel van de evangelisatie in 2004 besloot niet mee te gaan in de PKN en hersteld hervormd werd, leidde dat voor ons eigenlijk tot een probleem, omdat de CGK-kerkorde niet voorziet in dergelijke contacten tussen CGK- en HHK-gemeenten.”
Van een samengaan tussen de twee Schiedamse gemeenten is daarom vooralsnog geen sprake. „We maken op dit moment gebruik van de mazen van onze kerkorde – die het bijvoorbeeld niet verbiedt om op tweede feestdagen als gast bij elkaar te zijn in een dienst, omdat er dan formeel geen dienst belegd hoeft te worden. Maar het is niet in de geest van de kerkorde.”
Simons: „Recent hebben we een brief gestuurd naar deputaten eenheid van ons kerkverband, met het verzoek of de kerkorde op dit punt aangepast kan worden. Maar misschien moeten we daartoe een instructie indienen bij de classis, zodat de generale synode zich er volgend jaar over kan buigen.”
De nood is groot, beklemtoont de christelijke gereformeerde scriba. „In onze eigen gemeente zitten we zondags nog met dertig, veertig mensen, het grootste deel ouderen; misschien nog drie, vier jongeren. De hersteld hervormde gemeente is nog kleiner. Gebeurt er niets, dan zullen we op termijn de deuren moeten sluiten. Menselijk gesproken dan. Ongelooflijk triest – Schiedam telt 75.000 inwoners, van wie er in totaal nog hooguit duizend naar de kerk gaan.”
De christelijke gereformeerde Hoeksteenkerk bevindt zich aan de Warande in Schiedam; de hersteld hervormde gemeente komt wisselend samen in het Accent College aan de Nieuwe Damlaan (dat mogelijk gesloopt gaat worden) en de Grote Kerk aan de Lange Kerkstraat. Overigens kent de Schiestad onder andere ook een protestantse gemeente (in wording).
Kerken in Schiedam (III)
Volgens het bericht in het Kerkblad heeft de kerkenraad van de hersteld hervormde gemeente verder de „hartelijke wens” uitgesproken „dat op Gods tijd eveneens de broeders en zusters van de Plantagekerk zich mogen aansluiten.”
In de Plantagekerk, aan de Lange Nieuwstraat, kerkt de ”vrije hervormde gemeente”, waaraan ds. N. van der Want sinds 1998 is verbonden. De officiële naam van de gemeente luidt: ”Stichting tot instandhouding ener kerkgemeenschap te Schiedam ter verbreiding van de Gereformeerde Leer volgens de Synode 1618-1619”. Ooit stond hier de bekende ds. H. (Hermanus) Hofman.
De Schiedamse gemeente, met zo’n 110 leden, zoekt al geruime tijd aansluiting bij de Hersteld Hervormde Kerk – evenals bijvoorbeeld de christelijke afgescheiden gemeente in Waddinxveen dat heeft gedaan.
Het „bevreemdt” ds. Van der Want dat ook de Plantagekerk wordt genoemd, laat hij weten. „We zijn hierover nooit benaderd. Het lijkt ons daarom beter er op dit moment verder niets over te zeggen.” Overigens werken de drie gemeenten op het terrein van evangelisatie al wel samen.
Pniëlkerk Scheveningen
Wethouder M. Norder (PvdA) van Den Haag heeft ingegrepen bij de verkoop van de (gereformeerde) Pniëlkerk in Scheveningen. Het bedehuis wordt per 1 juli niet verkocht aan een projectontwikkelaar, zoals het kerkbestuur wilde, maar aan het Dominion Centre, meldde het blad ”Kerk in Den Haag” vorige week. Dit is een internationaal georiënteerde, evangelische gemeente met 400 leden van dertien nationaliteiten.
De Pniëlkerk, waar ds. A. S. Rienstra tot zijn recente emeritaat predikant was, dateert uit 1937. De Scheveningse gereformeerden trekken per 1 juli in bij de (hervormde) Prinses Julianakerk, 300 meter verderop. Het Dominion Centre betaalt 400.000 euro voor de Pniëlkerk.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.