Binnenland

Vluchtheuvel 30 jaar rustpunt op drukke levensweg

Wat begon met kleinschalige opvang van jongeren in nood groeide in dertig jaar uit tot een landelijk opererende hulpverlener. Stichting De Vluchtheuvel biedt hulp vanuit christelijke bewogenheid. „Zie ons als een vluchtheuvel op een drukke weg.”

Corina Schipaanboord
29 June 2009 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 08:13
GOES – Wat begon met kleinschalige opvang van jongeren in nood groeide in dertig jaar uit tot een landelijk opererende hulpverlener. Stichting De Vluchtheuvel biedt hulp vanuit christelijke bewogenheid. „Zie ons als een vluchtheuvel op een drukke weg.” Fo
GOES – Wat begon met kleinschalige opvang van jongeren in nood groeide in dertig jaar uit tot een landelijk opererende hulpverlener. Stichting De Vluchtheuvel biedt hulp vanuit christelijke bewogenheid. „Zie ons als een vluchtheuvel op een drukke weg.” Fo

Stichting De Vluchtheuvel bestaat maandag precies dertig jaar. Vanuit locaties in onder andere Goes, Dordrecht, Woerden en Amersfoort biedt de stichting jongeren en volwassenen christelijke hulp bij psychosociale problemen, zoals rouwverwerking, spanningen in het huwelijk, identiteitsproblemen, eenzaamheid, psychische problemen, moeilijkheden in de opvoeding of rond seksualiteit.In dertig jaar tijd breidde De Vluchtheuvel flink uit, vertelt directeur H. van Groningen. „De stichting begon vanuit het jeugdwerk. De seculiere hulpverlening stond vaak haaks op de Bijbelse principes. Daarom voerde de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten actie om hier iets aan te doen.” De jongerenorganisatie verzamelde 387.000 gulden. Van dat geld werd een jeugdconsulent aangesteld, die vanuit opvanghuis De Berenbos in Nunspeet zijn werk deed.

Veel jongeren kampten met psychische en psychiatrische problematiek. Het bleek niet haalbaar om hen allemaal in De Berenbos te helpen. Het werk verlegde zich steeds meer naar landelijke ambulante psychosociale hulp. „Die eerste hulpverlener heeft heel wat afgereisd en gebeld.”

De stichting draagt haar naam sinds dertig jaar. „Die naam verwijst naar een vluchtheuvel op een drukke weg. Een plek om je te oriënteren voor je verder gaat”, legt Van Groningen uit.

Ingrijpend

In de loop der jaren kwamen steeds meer mensen bij De Vluchtheuvel werken. Van Groningen werkt zelf sinds 1986 bij de stichting. Eerst als hulpverlener en regiomanager en sinds 2000 als directeur.

Het aantal hulpvragen nam ieder jaar toe en het was noodzakelijk om steeds verder te professionaliseren. Dat leidde vorig jaar tot HKZ-certificering. „Dat betekent dat we voldoen aan alle eisen die de overheid stelt. Verder doen we meer aan preventie, zoals huwelijksvoorbereiding, bieden we schoolmaatschappelijk werk en ontwikkelen we informatieve brochures, over bijvoorbeeld seksualiteit.”

De stichting houdt zich vooral bezig met hulpverlening rond psychische problemen en huwelijk en gezin. „De laatste jaren nemen op dit terrein de problemen steeds meer toe. Ze zijn vaak ook ernstiger en ingrijpender.

De maatschappij wordt steeds gecompliceerder. Gods heilzame leefregels worden steeds meer openlijk losgelaten. Huwelijk en gezin staan onder druk. Trouw wordt een uitgehold begrip en liefde als zelfverloochening wordt dikwijls niet eens begrepen.”

Invloed

De Vluchtheuvel is verbonden aan de Gereformeerde Gemeenten. Ongeveer 70 procent van de financiering komt daar vandaan. Maar ook andere kerken, zoals de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Hersteld Hervormde Kerk, betalen mee.

„We bieden hulp in nauwe verbondenheid met de kerken waarvoor we werken. Dat vind ik essentieel: het gaat om een taak die in feite berust bij de kerk en die wordt uitgevoerd door daarvoor opgeleide mensen.”

Aan veel problemen zit een morele kant die het persoonlijke geloofsleven raakt, zegt Van Groningen. „Denk aan vragen rond huwelijk en echtscheiding. Maar ook als je depressief bent, heeft dat invloed op je verhouding met de Heere en met andere mensen. Het is belangrijk om als hulpverlener niet alleen professioneel, maar ook vanuit een christelijke bewogenheid mee te denken met de cliënt en na te gaan welke weg de Bijbel wijst.”

Scherp blijven

Advisering van ambtsdragers is een van de taken van de stichting. „Ambtsdragers kunnen niet alleen naar ons verwijzen, maar ook zelf contact met ons opnemen voor overleg en advies. Kerkenraden krijgen steeds vaker te maken met ernstige psychosociale problemen. Gemeenteleden laten zich niet altijd verwijzen, maar zelfs dan stopt het pastoraat niet en is er behoefte aan deskundig advies.”

De Vluchtheuvel biedt geen crisishulpverlening. „Daarvoor zijn we te klein, maar we willen wel snel een eerste hulpcontact bieden, al is dat telefonisch.

Ik ben dankbaar voor wat De Vluchtheuvel in dertig jaar mocht doen, maar we mogen zeker niet op onze lauweren rusten. Je kunt mooie dingen roepen over kwaliteit en identiteit, maar we moeten scherp blijven. In afhankelijkheid van de Heere.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer