Buitenland

Opnieuw bomaanslag in Bagdad

In Bagdad zijn vrijdag bij een bomaanslag op een markt zeker vijftien doden gevallen in een bazaar waar motorfietsen werden verhandeld. Meer dan vijftig mensen raakten gewond, meldden ziekenhuismedewerkers en de politie.

Buitenlandredactie
26 June 2009 21:27Gewijzigd op 14 November 2020 08:13
Eerder in de week werden meer dan zeventig mensen gedood door een aanslag op een vogeltjesmarkt in Bagdad. Foto EPA
Eerder in de week werden meer dan zeventig mensen gedood door een aanslag op een vogeltjesmarkt in Bagdad. Foto EPA

Volgens de politie werd in een motor een bom tot ontploffing gebracht.Eerder in de week werden meer dan zeventig mensen gedood door een aanslag op een vogeltjesmarkt in Bagdad.

De bomaanslag van gisteren is de jongste in een golf van aanslagen in de aanloop naar de terugtrekking van het Amerikaanse leger uit stedelijke gebieden in Irak. De afgelopen week vielen al meer dan 200 doden.

Amerikaanse en Iraakse functionarissen verwachten meer geweld, maar zeggen dat de terugtrekking hoe dan ook doorgaat.

De Amerikaanse regering heeft beloofd dat voor het einde van deze maand de troepen uit het straatbeeld van steden in Irak verdwijnen. Dinsdag 30 juni wordt daarom aangemerkt als een nationale feestdag in Irak.

Extremisten grijpen de gelegenheid aan om de tanende strijd in Irak weer aan te wakkeren. Ze hebben deze maand een serie aanslagen gepleegd. Toch zijn in mei minder burgers door geweld om het leven gekomen dan in elke andere maand sinds de Amerikanen het land 20 maart 2003 binnenvielen.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki wil 30 juni graag in de geschiedenisboekjes hebben als de grote overwinning op de bezetters. Hij houdt de Irakezen voor dat die bezetters zijn verdreven. Maar er zijn er nog zeker 131.000 van in het land.

De premier bezwoer pas in de Franse krant Le Monde dat hij de buitenlandse troepen niet meer te hulp zal roepen enkel om de openbare orde te handhaven. „Dat is voorbij”, zei hij.

Maliki beschikt momenteel over 0,5 miljoen Iraakse politieagenten en 250.000 militairen. De premier hoopt dat die hem niet teleurstellen en dat de Amerikanen onzichtbaar kunnen blijven.

De Amerikaanse militairen die in stedelijke gebieden actief blijven, moeten dat zo onopvallend mogelijk doen, vooral ’s nachts. En overdag mogen ze niet meer de steden in met hun speciaal ontwikkelde pantserswagens. Dat laatste baart Amerikaanse militairen bij de onrusthaarden Bagdad, Kirkuk en Mosul grote zorgen, meldde The Washington Post.

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama moeten de meeste Amerikaanse militairen voor augustus 2010 het land hebben verlaten. Eind 2011 moeten de laatste bezetters weg zijn, overeenkomstig het Veiligheidspact, waar Irak in november vorig jaar mee akkoord ging.

Voor Obama is de terugtrekking uit Irak ook binnenslands van politiek belang. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde hij een snelle terugtrekking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer