„Rechter kan Essent–deal met RWE afblazen”
ARNHEM (ANP) – De hele overname van Essent door RWE zou opengebroken moeten worden en uiteindelijk afgeblazen, als de rechter in Arnhem het Zeeuwse energiebedrijf Delta gelijk geeft in een kort geding over kerncentrale Borssele. Daarvoor waarschuwden RWE en Essent vrijdag tijdens het geding dat het Zeeuwse energiebedrijf Delta tegen hen heeft aangespannen.
Delta is samen met Essentdochter EBD eigenaar van EPZ (kerncentrale Borssele), en in de huidige situatie zijn zes provincies en 130 gemeenten invloedrijke aandeelhouders van de kerncentrale.Bij overname door het Duitse en grotendeels particuliere RWE liggen de belangen anders, redeneert Delta. Het Duitse RWE en Essent komen in hun overnamedeal met een speciale constructie tegemoet aan zorgen over de toekomstige invloed van RWE. Het eigendom van Borssele wordt dan gesplitst in een economisch eigendom voor RWE, en een juridisch eigendom voor een aparte Publiek Belang BV met publieke aandeelhouders.
Volgens Delta perkt de constructie de publieke invloed te veel in, wat strijdig is met de statuten van Borssele. Puur economische motieven kunnen de drijfveer in de bedrijfsvoering worden ten koste van veiligheid.
RWE en Essent laken dat Delta het verantwoord ondernemerschap van RWE in twijfel trekt. De overnamedeal voldoet aan alle wettelijke regels omtrent veiligheid en mededinging.
Als de hele Essent–overname op deze kwestie struikelt, kan de totale economische schade oplopen tot een miljard euro, schatten de grote energiebedrijven. Procedures om toestemming van 136 lokale overheden hebben maanden gekost, en het overnameaanbod is beperkt houdbaar. Zo’n claim kan Delta nooit betalen, aldus de advocaten. RWE en Essent vermoeden dat Delta een tweede kerncentrale naast Borssele 1 al met iemand anders wil ontwikkelen.
De Arnhemse rechter denkt veertien dagen na of hij het gevraagde verbod op de Borssele–constructie instelt. In september behandelt de Tweede Kamer de nieuwe Kernenergiewet. Intussen is een motie aangenomen dat Borssele in publieke handen moet blijven.