Kerk & religie

LOK 25 jaar vraagbaak voor kerktechniek

Beeldverbinding tussen kerk en luisteraar thuis heeft de toekomst, stelt B. J. Esvelt, interim-voorzitter van de Landelijke Organisatie Kerktelefoon (LOK). De stichting uit Amersfoort bestaat dit jaar een kwarteeuw.

26 June 2009 19:37Gewijzigd op 14 November 2020 08:13
LOK adviseert op het gebied van geluidstechniek in de breedste zin des woords, of het nu gaat over de plaatsing van microfoons en luidsprekerzuilen in de kerkzaal of over de keuze voor de materialen en de leverancier. Foto RD
LOK adviseert op het gebied van geluidstechniek in de breedste zin des woords, of het nu gaat over de plaatsing van microfoons en luidsprekerzuilen in de kerkzaal of over de keuze voor de materialen en de leverancier. Foto RD

„Maar als kerken advies over beeldtechniek vragen, zeg ik altijd: nog even wachten”, benadrukt Esvelt. „De techniek moet eerst nog wat doorontwikkelen. Het grootste probleem op dit moment is de verbinding bij de luisteraar thuis, de hoeveelheid bandbreedte die nodig is om het signaal vanuit de kerk goed te ontvangen.”Kerken adviseren, dat is een van de kerntaken van de LOK. Adviseren op het gebied van geluidstechniek in de breedste zin des woords, of het nu gaat over de plaatsing van microfoons en luidsprekerzuilen in de kerkzaal of over de keuze voor de materialen en de leverancier.

De waarde van advies van de LOK ligt wat Esvelt betreft in de vakbewaamheid ervan –in 25 jaar is veel kennis opgebouwd– maar zeker ook in de onafhankelijkheid. „Leveranciers stoppen wel eens meer in het pakket dan eigenlijk nodig is, om de prijs leuk te maken. Of ze vergeten een stukje van het verlanglijstje uit te voeren. Wij vergelijken verschillende aanbieders met elkaar en werken zonder winstoogmerk.”

Wapenfeit

Ook al ontwikkelde de LOK zich tot een gewaardeerd adviesorgaan, de aanleiding waarom de organisatie van de grond kwam lag op een ander vlak. Er dreigde in 1984 een verhoging van de tarieven voor kerktelefonie met maar liefst 75 procent. Langs politieke weg wist de nieuwe stichting dit te voorkomen: haar eerste wapenfeit.

In de jaren erna gebeurde een paar keer iets vergelijkbaars. Eind jaren negentig bleek een forse tariefstijging voor kerktelefonie echter onafwendbaar: van (toen nog) 7,50 gulden per maand naar 36 gulden per maand. Voor veel kerken was dit veel te duur.

De LOK gooide het over een andere boeg, door te gaan zoeken naar alternatieve vormen van kerktelefonie: niet uitsluitend gebaseerd op het telecomnetwerk, maar ook op de kabel en de ether.

Uiteindelijk ontstonden er drie volwaardige technieken, die meer mogelijkheden bieden dan de traditionele kerktelefoon (zoals het ontvangen van verschillende kerken) en die ook financieel voordeel bieden.

Bij de LOK zijn volgens Esvelt zo’n 800 groeperingen aangesloten, afkomstig uit de volle breedte van kerkelijk Nederland. „Lidmaatschap kost 25 euro per jaar. Overigens leveren we ook diensten aan kerken die geen lid zijn, maar zij betalen daar dan een uurtarief voor.”

De LOK werkt uitsluitend met vrijwilligers; dit geldt zowel voor de bestuursleden als voor de vier technisch adviseurs. Ze krijgen alleen een onkostenvergoeding. „De adviseurs hebben vaak een technische achtergrond, al is dit geen voorwaarde. Nieuwe medewerkers krijgen interne scholing, onder meer door mee te lopen met ervaren krachten.”

Esvelt is binnen de LOK zowel bestuurslid als technisch adviseur. „Eerlijk gezegd heeft het advieswerk mijn hart. Ik heb als installatiemonteur in de geluidstechniek en de telecom gewerkt en had dus al affiniteit met deze branche. Zo ben ik drie jaar geleden bij de LOK betrokken geraakt.”

Zorgelijk

Een probleem waar de LOK tegen aanloopt, is het mobiliseren van werkkracht. Drie van de vier bestuursfuncties zijn vacant en ook nieuwe adviseurs zijn welkom, alleen al om de technische ontwikkelingen bij te houden.

Mede daarom noemt Esvelt de toekomst van de LOK zorgelijk. „Aanwas van jongere mensen is op termijn onmisbaar. Alleen, zij zijn steeds moeilijker voor vrijwilligerswerk te mobiliseren.”

Verder loopt het aantal kerken in Nederland terug, bijvoorbeeld door samenvoeging van parochies en gemeenten. Daardoor neemt het ledental af, met de nodige financiële gevolgen.

Esvelt zelf (71) zet zich bij gezondheid graag „nog een paar jaartjes” voor de vereniging in. „Ik vind het belangrijk dat de diensten vanuit de kerk tegen een redelijk tarief bij mensen kunnen komen die zelf niet naar de kerk kunnen komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer