Bond: Parlementaire enquête onderwijs
De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat er een parlementaire enquête moet komen naar het onderwijsbeleid en de onderwijskwaliteit in Nederland. AOb-voorzitter W. Dresscher zei dat dinsdag middag tijdens een onderwijsmanifestatie in Utrecht.
De manifestatie was het hoogtepunt van de actieweek ”Zet onderwijs op 1”, die vrijdag in het Drentse dorpje Een van start ging.
Volgens de onderwijsbonden krijgen de scholen al meer dan een kwarteeuw te weinig geld toebedeeld. Daardoor is Nederland internationaal op achterstand komen te staan, zo bleek vorige week uit onderzoek van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO).
Volgens Dresscher tekent zich een nationale ramp af als gevolg van de jarenlange bezuinigingen. „Deze ramp gaat niet gepaard met explosies of vlammen, maar het is de sluipmoord op de kwaliteit van het onderwijs.”
Actiecoördinator G. Stemerding wil de bevolking duidelijk maken „dat het op een aantal punten in het onderwijs vijf voor twaalf is. Juist in een tijd van economische neergang zou je verwachten dat de overheid investeert in de kenniseconomie. De kost gaat voor de baat uit.”
AOb, Onderwijsbond CNV, Abvakabo en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) willen dat de overheid de komende kabinetsperiode 4,6 miljard euro in het onderwijs investeert. Daarom vinden ze dat de politieke partijen onderwijs op de eerste plaats moeten zetten.
De meeste partijen waren daags voor de Tweede-Kamerverkiezingen voor een schamel bezette Jaarbeurszaal bereid die oproep te steunen. CDA, VVD en LPF, in de huidige Kamer de grootste partijen, toonden die bereidheid niet. Van Miltenburg (VVD) en Bonke (LPF) hielden demonstratief een bord met een vraagteken in de lucht toen naar hun prioriteit voor onderwijs werd gevraagd. De Vries (CDA) zette onderwijs op nummer twee. De economie gaat voor, stelden de drie kamerleden vast.
Zelfs D66, de partij die tijdens de campagne alles op onderwijs heeft gezet, wil in de investeringen niet zo ver gaan als de onderwijsorganisaties. De democraten zouden 2,5 miljard willen uittrekken.
De opmerking van kamerkandidaat Snel dat Leefbaar Nederland 5 miljard meer aan onderwijs wil besteden, wekte verbazing, vooral bij de andere parlementskandidaten op het podium. De generositeit moet de onderwijswereld goeddeels zijn ontgaan, want de meeste leraren die in Utrecht de openingsdag van de Nationale Onderwijstentoonstelling bezochten, lieten de bijeenkomst links liggen, ook al riepen folderaars tijdens de beurs hen op om de actie te ondersteunen.