Binnenland

Delta start procedure tweede kerncentrale

MIDDELBURG (ANP) – Het Zeeuwse energiebedrijf Delta heeft donderdag de procedure gestart om te komen tot een tweede kerncentrale in Borssele, door het inleveren van een zogeheten startnotitie bij het ministerie van VROM.

25 June 2009 14:51Gewijzigd op 14 November 2020 08:12
MIDDELBURG - Greenpeace en Stop Borssele demonstreren donderdag bij de ingang van het kantoor van het Zeeuwse energiebedrijf Delta in Middelburg tegen de komst van een nieuwe kerncentrale. Hier vindt vandaag de aandeelhoudersvergadering plaats, en zal ook
MIDDELBURG - Greenpeace en Stop Borssele demonstreren donderdag bij de ingang van het kantoor van het Zeeuwse energiebedrijf Delta in Middelburg tegen de komst van een nieuwe kerncentrale. Hier vindt vandaag de aandeelhoudersvergadering plaats, en zal ook

Het gaat om een centrale die meer dan vijf keer zo groot is als de huidige, met een vermogen van 2500 megawatt. De centrale zou al in 2018 in bedrijf kunnen komen en gaat vanaf dan voorzien in een kleine 10 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte.Met de bouw is een bedrag gemoeid van 4 tot 5 miljard euro. Delta–topman Peter Boerma zegt geen problemen te verwachten met de financiering.

Een volgend kabinet zal beslissen over de aanvraag, zodat er geen politieke problemen hoeven te ontstaan in de huidige coalitie waarin de PvdA tegen kernenergie is.

Actievoerders van Greenpeace en GroenLinks protesteerden donderdag bij het hoofdkantoor van Delta in Middelburg, terwijl binnen de aandeelhouders, gemeenten en provincies werden ingelicht. Boerma verzekerde de steun te hebben van de aandeelhouders.

Volgens Boerma zal er vanaf 2020 behoefte zijn aan nieuwe centrales in Nederland, omdat huidige centrales aan vervanging toe zijn. Als belangrijk voordeel van kernenergie ziet hij dat niet het broeikasgas CO2 wordt uitgestoten. De kostprijs van kernenergie is inclusief de kosten voor opslag van afval en ontmanteling van de centrale in de toekomst gelijk aan de kostprijs van kolencentrales en veel lager dan de kostprijs van gasgestookte centrales, windenergie en zonne–energie.

Bovendien hoeven bij kernenergie niet de rechten gekocht te worden om CO2 uit te stoten. Betaalbaarheid en de zekerheid van het leveren van energie ziet Boerma dan ook als de pluspunten van de nieuwe centrale.

Delta kiest voor een plek bij de bestaande centrale, omdat de COVRA, waar kernafval wordt opgeslagen, vlakbij is en omdat er voldoende koelwater is. Bovendien is er in Zeeland en zeker in Borssele draagvlak onder de bevolking, aldus Boerma.

Wise, een organisatie die ageert tegen kernenergie, bood Boerma een petitie aan, waarin staat dat kernenergie vies, duur en gevaarlijk is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer