„Grote inzet nodig om aantal medische missers te halveren”
Ziekenhuizen zijn al een stuk veiliger geworden, maar er is nog grote inzet nodig om het aantal medische missers te kunnen halveren. Arts-assistenten staan nu nog aan de zijlijn als het gaat om veiliger werken.
Dat staat in een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat minister Klink (Volksgezondheid) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Veel ziekenhuizen vinden het volgens het rapport lastig in te schatten waar de grootste gevaren voor de patiënt zitten.In 24 ziekenhuizen heeft de inspectie in de eerste maanden van dit jaar gekeken hoe het staat met het voornemen om in vijf jaar tijd het aantal fouten met de helft terug te brengen.
Dat gaat best goed, vindt IGZ, maar de geringe betrokkenheid van de arts-assistenten is nog reden tot zorg. Zij verzorgen dagelijks patiënten en zullen later de medische staven van ziekenhuizen vormen.
Ook zijn er nog grote verschillen tussen ziekenhuizen en binnen instellingen. De inspectie heeft extra aandacht voor een van de onderzochte ziekenhuizen die ondermaats scoorde.
Volgend jaar neemt de IGZ twintig ziekenhuizen onder de loep om te kijken of de patiënt er veilig is.
Uit onderzoek bleek eerder dat jaarlijks 1700 patiënten in ziekenhuizen sterven door medische missers. In Nederland loopt krap 6 procent van de 1,3 miljoen opgenomen mensen onbedoelde gezondheidsschade op vanwege vooral menselijk falen.
Bij vier ziekenhuizen is de informatiebeveiliging onder de maat. Om die reden heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) hun een dwangsom opgelegd, meldde het CBP gisteren.
Het gaat om de Ommelander Ziekenhuis Groep, MC/Lelystad, Medisch Spectrum Twente en het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp.