Binnenland

„Delta meet met twee maten bij kerncentrale”

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta meet met twee maten als het gaat om het publieke belang in kerncentrales. De Brabantse VVD-gedeputeerde Hoes betoogde dat donderdag bij de aandeelhoudersvergadering van Delta in Middelburg, waar actievoerders van Greenpeace demonstreerden.

Regioredactie
25 June 2009 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 08:12

In de vergadering is donderdag het plan voor een tweede kerncentrale bij Borssele besproken. Delta (eigendom van gemeenten en provincies) ligt met mede-eigenaar Essent overhoop over het publieke belang in de bestaande kerncentrale Borssele, zodra het commerciële Duitse energiebedrijf RWE het Nederlandse Essent heeft overgenomen. Morgen dient daarover een kort geding bij de rechtbank.Delta kan echter na de splitsing een tweede kerncentrale onmogelijk zelfstandig financieren, denkt Hoes. Het bedrijf heeft voor die miljardeninvestering private steun nodig, zei hij gisteren desgevraagd. „Delta probeert RWE buitenspel te zetten. Bovendien zet het bedrijf het ministerie op het verkeerde been, omdat de indruk bestaat dat de tweede kerncentrale in publiek bezit komt.” Hoe het kleine Delta een tweede kerncentrale wil financieren, is nog onbekend.

Essent heeft wegens de overname door RWE het plan bedacht dat de Duitsers alleen economisch eigenaar worden van de bestaande Nederlandse kerncentrale. Delta noemde dat eerder een schijnconstructie. Ook in Den Haag bestaat weerstand tegen het particulier eigendom van een kerncentrale.

Noord-Brabant bezit met 0,05 procent een minimaal aandeel in Delta, maar kan een belangrijke rol spelen voor de stem van overige aandeelhouders, Zeeland (50 procent) en negentien gemeenten plus de provincie Zuid-Holland (samen 49,95 procent).
Delta wil niet reageren op de uitspraken van Hoes.

Greenpeace begon vanmorgen vroeg met de bouw van een ‘opslagplaats’ voor kernafval voor de nieuwe kerncentrale. Voor het hoofdkantoor van Delta in Middelburg stapelden actievoerders vaten radioactief afval op en bouwden er een stevig hek omheen. De milieuorganisatie noemt de plannen op een spandoek ter plekke een „gevaarlijk Deltaplan.”

„Met deze actie wil Greenpeace Delta met de neus op de feiten drukken: een kerncentrale produceert niet alleen elektriciteit maar ook kernafval dat 240.000 jaar gevaarlijk blijft en al die tijd ergens moet worden opgeslagen”, aldus een woordvoerder van Greenpeace vanmorgen bij de demonstratie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer