Binnenland

Recordaantal jonge drinkers op alcoholpoli

DELFT (ANP) – Een recordaantal jongeren is in april dit jaar op de polikliniek ’jeugd en alcohol’ van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft terechtgekomen. Nog nooit is zo’n groot aantal met alcoholproblemen in een maand in het Reinier de Graaf beland.

24 June 2009 20:38Gewijzigd op 14 November 2020 08:12
DELFT - Vier ziekenhuizen in Nederland hebben een alcohol voor jongeren. Foto ANP
DELFT - Vier ziekenhuizen in Nederland hebben een alcohol voor jongeren. Foto ANP

Dat meldde het ziekenhuis woensdag. „Helaas is het een record", reageert kinderarts Nico van der Lely. De gemiddelde leeftijd van de patiënten, grotendeels meisjes, was 15 jaar.De Reinier de Graaf Groep loopt voorop in de behandeling van jonge alcoholpatiënten. In 2006 opende de kinderafdeling van het Delftse ziekenhuis als eerste in Nederland een gespecialiseerd spreekuur ’alcoholproblematiek bij kinderen’. Later groeide dit spreekuur uit tot een polikliniek waar kinderartsen, psychologen en de verslavingszorg samenwerken. Inmiddels zijn er vier ziekenhuizen in Nederland met een alcoholpoli voor jongeren.

Volgens Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, is vooral onder jongeren boven de vijftien jaar nog weinig veranderd: „In die leeftijd daaronder zie je wel dat het drinken afneemt. Ouders kunnen jongeren op die leeftijd blijkbaar nog motiveren om pas op latere leeftijd te gaan drinken". Boven de 15 jaar zie je weinig veranderingen; geen verslechtering, maar ook geen verbetering. „Je ziet dat een belangrijk deel van 20 tot 25 procent stevig doordrinkt en vaak dronken is".

Het is onduidelijk of campagnes helpen. Van Dalen vermoedt dat media-aandacht het sterkste effect heeft. Ook de verbeterde controles in supermarkten op het verbod van de verkoop van wijn en bier aan jongeren onder de 16 jaar heeft volgens Van Dalen een positief effect, „maar niet voldoende. Minder jongeren onder de 16 jaar doen een poging om alcohol te kopen".

Van Dalen denkt pas dat er echt veranderingen zijn te zien als de leeftijdsgrens komt op 18 jaar in plaats van 16 jaar. Ook wetenschappers denken dat dit effect zal hebben, stelt Van Dalen. Vooralsnog wil de politiek daar nog niet aan. „Die aarzelt en dat is jammer". Volgens hem is er geen argument, behalve een commercieel, om die grens niet te verhogen naar 18 jaar.

Verder moeten ouders veel meer gezamenlijk optrekken, vindt de directeur. Er zou volgens hem een strategie moeten worden ontwikkeld om ouders op één lijn te krijgen, zodat ze die ook trekken als kinderen vragen om alcohol. „Nu worden ze vaak nog uitgespeeld door de kinderen met het argument dat ze ouderwets zijn en dat het andere leeftijdsgenoten wel al drinken. Ouders moeten echter consequent zijn. Dat helpt".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer