Iran voert repressie betogers op
De Iraanse machthebbers hebben dinsdag de maatregelen tegen betogingen van de oppositie aangescherpt. Zwaarbewapende ordetroepen patrouilleerden in het centrum van Teheran en daarbuiten. Groot-Brittannië heeft de Iraanse ambassadeur uitgezet.
De Iraanse politie zou in de nacht van maandag op dinsdag het „hoofdkwartier van de onruststokers” hebben ontmanteld, aldus berichten gisteravond. Er zouden ook arrestaties zijn verricht.Hoewel het gisteren op straat rustig bleef, vonden actievoerders nieuwe wegen om hun woede te uiten. Zo werden op bepaalde uren autolichten aangedaan en werd er luid getoeterd. „De mensen protesteren op kalme, symbolische wijze”, zei een inwoner van Teheran.
De verslagen presidentskandidaat Musavi heeft zijn klachten over de verkiezingen van 12 juni openbaar gemaakt. Op zijn website plaatste hij gisteren drie pagina’s met vermeende onregelmatigheden tijdens de presidentsverkiezingen.
Een van de klachten die Musavi heeft, is dat zijn waarnemers niet werden toegelaten tot stembureaus. Bovendien werden kiescomités volgens Musavi gevormd door de aanhangers van zijn tegenstrever, de zittende president Mahmud Ahmadinejad. De andere kandidaat, Mohsen Rezai, heeft al zijn klachten ingetrokken.
Het Witte Huis heeft dinsdag een in het Farsi (een belangrijke taal in Iran) ondertiteld filmpje op zijn website geplaatst waarin de Amerikaanse president Barack Obama commentaar geeft op de situatie in Iran. Obama zegt in het filmpje van een persconferentie onder meer „geschokt en verontwaardigd” te zijn over het ingrijpen van de Iraanse overheid. Nog niet eerder had de president zich zo duidelijk over de toestand in Iran uitgelaten.
Twee Britse diplomaten hebben Iran moeten verlaten, maakte de Britse premier Brown bekend. De premier noemde het besluit van Teheran „een ongerechtvaardigde stap” die zou zijn gebaseerd op „ongegronde beschuldigingen.” Als reactie heeft Londen twee Iraanse diplomaten uitgezet.
De Iraanse staatstelevisie liet dinsdag een aantal ‘relschoppers’ aan het woord, die zouden toegeven dat ze door westerse media zijn aangezet tot ongeregeldheden. „De demonstraties waren in scène gezet door de BBC”, zei een vrouw wier gezicht onherkenbaar was gemaakt. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde westerse omroepen.
VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon krijgt van Iran eveneens de wind van voren. Volgens Teheran bemoeit hij zich met binnenlandse aangelegenheden.
President Ahmadinejad legt op 26 juli de eed af. Dan begint hij aan zijn tweede ambtstermijn. De 52-jarige president begon in augustus 2005 aan zijn eerste termijn.