Politiek

Balkenende: ambtenaren handelden onzorgvuldig

Het kabinet vindt dat er een punt kan worden gezet achter de slepende discussie over de brand in het Catshuis, waarbij in 2004 een schilder om het leven kwam. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn echter nog niet klaar met de fatale brand in de ambtswoning van de minister–president.

ANP
24 June 2009 07:29Gewijzigd op 14 November 2020 08:11
DEN HAAG - Premier Balkenende tijdens de discussie over de brand in het Catshuis. Foto ANP
DEN HAAG - Premier Balkenende tijdens de discussie over de brand in het Catshuis. Foto ANP

SP, VVD, GroenLinks en D66 willen een parlementaire enquête naar de Catshuisbrand, waarbij alle betrokkenen onder ede verklaringen moeten afleggen. Ook de PVV neigt die kant op. Een enquête moet „de alleronderste steen boven krijgen", zei SP–Kamerlid Ulenbelt in de nacht van dinsdag op woensdag tijdens een debat over de brand. Hij heeft het kabinet ook opgeroepen een volledige reconstructie te maken.Coalitiepartij PvdA heeft zich de afgelopen jaren kritisch uitgelaten over de nasleep van de Catshuisbrand. De sociaaldemocraten namen na afloop van het debat evenwel genoegen met de uitleg die het kabinet gaf. PvdA–Kamerlid Timmer kondigde aan dat haar partij oproepen van de oppositie tot verder onderzoek niet aan een meerderheid zal helpen. „Ik zie niet zo goed wat dit toevoegt aan alles wat we al weten".

Premier Balkenende gaf eveneens duidelijk te verstaan dat hij geen behoefte heeft aan verder onderzoek. „We moeten de ambitie hebben een hoofdstuk af te sluiten". De twee andere coalitiepartijen, CDA en ChristenUnie, steunen hem ook.

De oppositie verwijt het kabinet dat ambtenaren belangrijke informatie over mogelijke schuld van de overheid aan de brand hebben achtergehouden. Een TNO–rapport dat concludeerde dat de zeer brandbare wandbekleding in het Catshuis mogelijk heeft bijgedragen aan de korte, felle brand werd in een lade gestopt. Het kabinet heeft altijd gezegd dat de brand is veroorzaakt door gebruik van het verboden oplosmiddel thinner door de schilders.

Balkenende vindt dat zijn ambtenaren en landsadvocaat Henk Grootveld onzorgvuldig, onjuist en onvolledig hebben gehandeld. Hij betreurt het dat het TNO–rapport niet is doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM), dat onderzoek heeft gedaan naar de brand. Het besluit van zijn ambtenaren was volgens de premier het gevolg van te informeel overleg, waarbij onvoldoende is gekeken naar het belang van het rapport voor het OM.

Balkenende kondigde aan dat hij de regels aanscherpt die voorschrijven hoe ambtenaren met rapporten van deskundigen moeten omgaan. Datzelfde gebeurt met regels voor het gebruik van e–mail door ambtenaren.

Hoewel Balkenende het integriteitsbeleid verscherpt, vindt hij niet dat de integriteit van de ambtenaren ter discussie staat. De premier neemt daarom geen disciplinaire maatregelen tegen de betrokken ambtenaren.

VVD en D66 willen dat de overheid medeverantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen van de brand. Het kabinet weigert dat: „Wij erkennen de aansprakelijkheid niet".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer