Verdachten lekken staatsgeheimen langer vast
DEN HAAG (ANP) – Het voorarrest van de medewerkster van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) en een ex–medewerker van de dienst is dinsdag met veertien dagen verlengd. De twee (partners van elkaar) werden donderdag gearresteerd op verdenking van het lekken van staatsgeheimen naar dagblad De Telegraaf.
Bij de huiszoekingen die volgden werden in zowel de woning van de AIVD–medewerkster als in die van Telegraaf–journaliste Jolande van der Graaf vermoedelijk geheime documenten van de inlichtingendienst gevonden. De verdachten zitten in alle beperkingen. Dit betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben, met uitzondering van hun advocaat. Deze maatregel is opgelegd zodat het onderzoek niet van buitenaf kan worden beïnvloed.Ook Van der Graaf is verdachte in deze zaak. Het OM stelt dat onbevoegden geen staatsgeheimen in huis mogen hebben liggen. Op het bezit hiervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar. Ook het publiceren van staatsgeheimen is strafbaar. Daar staat een maximale celstraf van vijftien jaar op.
Politie en justitie vermoeden dat beide aangehouden verdachten de afgelopen maanden tot twee keer toe geheime informatie aan de journaliste hebben gegeven. Dat leidde tot twee publicaties. Het artikel ’AIVD faalde rond Irak’ van 28 maart en het artikel ’Dalai lama bedreigd’, op 4 juni.
In het eerste artikel stond dat de AIVD in de aanloop van de oorlog tegen Irak het kabinet op het verkeerde been had gezet. Dat zou de dienst hebben gedaan door „klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten" te hebben overgenomen, zonder de informatie te verifiëren. Hierdoor ontstond de indruk dat het regime van Saddam Hoessein de beschikking had over massavernietigingswapens.
In het tweede artikel werd gemeld dat de beveiliging van de dalai lama flink was opgeschroefd nadat hij in Nederland was aangekomen voor een driedaags bezoek. Op gezag van goed geïnformeerde bronnen stelde de krant dat er sprake was van serieuze bedreigingen uit ’Chinese hoek’.
De twee opgepakte verdachten kwamen in beeld bij een intern onderzoek van de inlichtingendienst, na publicatie van het eerste artikel. De AIVD heeft het lek naar De Telegraaf weten te vinden via de geheime conceptnotitie die aan de verslaggeefster is getoond. Het gaat om een document waarin werd bekeken welke informatie de dienst aan de betrokken ministers had verstrekt in de aanloop naar de inval in Irak.