Politiek

Marijnissen

Het valt nog niet mee voor Marijnissen, tweede viool spelen binnen de Socialistische Partij. Een jaar geleden, toen hij zijn afscheid afkondigde als fractievoorzitter van de SP, beloofde hij geen ”orakel uit Oss” te worden. Hij wilde zijn opvolgster, Kant, „niet voor de voeten lopen.” Maar in de praktijk lijkt het er toch verdacht veel op.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Pieter Jan Dijkman, Kees de Groot, Addy de Jong
23 June 2009 13:36Gewijzigd op 14 November 2020 08:11

Marijnissen was vorige week woensdagavond in het televisieprogramma NOVA te gast. Over Kant zei hij: „Uhm… ze doet het goed. Ja, ik vind: ze groeit steeds beter in haar rol. Uhm… het is ook niet niks. Oppositieleider, leider van de SP-fractie. Nee, ik vind dat ze het afgelopen jaar enorm is gegroeid in haar rol.”Gegroeid in haar rol? Een halfjaar geleden zei Marijnissen in NRC Handelsblad precies hetzelfde over zijn opvolger: „Kant groeit in haar rol.” Blijkbaar schiet het nog niet zo op met de groei van Kant.

Minstens zo funest als de openlijke kritiek zijn de complimentjes aan het adres van Kant. In Nova zei Marijnissen vorige week: „Zij is heel consciëntieus en werkt ontzettend hard, zeer ijverig en toegewijd. Dus ik ben er vast van overtuigd dat ze ook dit wel onder de knie krijgt.”

Een tien voor vlijt, dat kan er na een jaar voor Kant nog net van af.

PJD


Belobbyd

Waar de PVV verschijnt, komt herrie. Dat is zo ongeveer een wetmatigheid. Bijdragen van PVV-Kamerleden aan een debat bevatten niet zelden suggesties en persoonlijk aanvallen.

Zo ook vorige week woensdag in het debat over het Nationaal Historisch Museum (NHM). PVV-Kamerlid Bosma bracht daarin zwaar geschut in stelling tegen zijn collega, VVD-Kamerlid Nicolaï.

Nicolaï is door kabinet en Kamer benoemd in de raad van toezicht van het NHM. De PVV is altijd tegen de benoeming van Nicolaï geweest, vanwege de angst voor vermenging van verantwoordelijkheden.

Vorige week zag Bosma die angst bevestigd. Nicolaï had hem in de vergaderzaal van de Tweede Kamer aangesproken en hem, voor het Kamerdebat, proberen te beïnvloeden in zijn opinie over het NHM.

Schandalig, foeterde Bosma in het overleg met minister Plasterk. Om zijn afkeer van de gang van zaken te onderstrepen, verzon hij er –ook een PVV-gewoonte– meteen maar een nieuw woord bij. Bosma voelde zich „belobbyd.”

Soms slaan de persoonlijke aanvallen van PVV’ers als een tang op een varken. Het lastige aan dít verwijt was echter dat er wel degelijk een kern van waarheid in zat. Had Nicolaï zijn collega dan niet aan mogen spreken? Dat doen Kamerleden onderling toch zo vaak? Ja, maar niet als lid van de raad van toezicht van het museum. Bosma: „Lobby­isten horen in de wandelgangen, niet in de vergaderzaal.”

AdJ


Vuilnisbak

Een opmerkelijke klacht bereikte de Kamercommissie voor het onderzoek van de geloofsbrieven vorige week. Die commissie heeft alle processen-verbaal van de Europese verkiezingen van 4 juni gecontroleerd.

Bij die controle kwam aan het licht dat veel kiezers hebben geklaagd over de klikobakken die in sommige gemeenten als stembussen waren neergezet. Ze hadden er moeite mee om hun stem in een vuilnisbak te gooien.

De donkergrijze kliko’s stonden vooral in gemeenten waar voorheen met een stemcomputer werd gestemd. Andere plaatsen gebruikten doorzichtige plastic bakken, houten bakken of ijzeren tonnen die veel weg hebben van oude melkbussen.

De stembiljetten die in de kliko’s zijn gedeponeerd, zijn overigens niet verloren gegaan. Ze zijn allemaal netjes geteld, gebundeld en verzegeld naar de burgemeester van de betreffende plaats gebracht, vertelde een zegsvrouw van de Kiesraad vanmorgen desgevraagd.

Stembiljetten worden na de telling standaard nog tijdelijk bewaard totdat er een definitief besluit is genomen over de toelating van de gekozen parlementariërs, in dit geval de Europarlementariërs, tot de volksvertegenwoordiging.

In tussentijd kan de Kiesraad of de Kamercommissie voor het onderzoek van de geloofsbrieven besluiten tot een hertelling als er twijfels zijn over de verkiezingsuitslag.

Uiteindelijk verdwijnen de stembiljetten voor de tweede keer, nu via de papierversnipperaar, in de vuilnisbak.

KdG


Conservatisme

„Conservatisme brengt u en uw vereniging ernstige schade toe.” Zo luidt de titel van een artikel dat de jonge liberalen Geert Jansen en David Vermorken schrijven in het jongste nummer van het JOVD-blad De Driemaster. Ze vinden dat het conservatisme haaks staat op het liberalisme. Daarom roepen ze alle conservatieven binnen de liberale jongerenorganisatie JOVD op hun lidmaatschap te heroverwegen. Ze kunnen beter een Conservatieve Partij Nederland (CPN) oprichten.

Aanleiding voor de twee oud-redactieleden van De Driemaster om zo uit te pakken is het akkevietje dat een maand geleden speelde rond redactielid Frank Verhoef. Hij stelde op een weblog dat het beter is om het huwelijk te bestemmen voor een man en vrouw.

Verhoef kreeg daarop kritiek vanuit de JOVD. De hoofdredacteur van De Driemaster, Allard Altena, zei dat hij „een minimumgraad van liberalisme” verwacht van de redacteuren: „Homohuwelijk en scheidingsrechten horen ondubbelzinnig bij die ondergrens.”

De bekritiseerde redacteur, die ook tegen abortus is, besloot daarop de eer aan zichzelf te houden en tegelijk zijn lidmaatschap van de JOVD op te zeggen. Verhoef: „Ik dacht dat de JOVD rechts was, maar dat is duidelijk niet het geval. Zelfs de vrijheid van meningsuiting wordt daar met voeten getreden.”

Jansen en Vermorken wijten het gedoe rond Verhoef aan de invloed van de conservatieve Edmund Burke Stichting. Ze spreken zelfs over „verleiding” door deze club, die onder meer jaarlijks een summerschool organiseert voor studenten. De scribenten willen niets weten van conservatieve invloed binnen de JOVD: „Probeer niet onder het mom van vrijheid van meningsuiting binnen een liberale organisatie te strijden voor het opheffen van het liberalisme.”

De vraag is natuurlijk waar al die conservatieve jonge liberalen naartoe moeten. Echt een CPNN oprichten? Ze kunnen misschien beter het voorbeeld volgen van de man die de Edmund Burke Stichting mede groot maakte, Andreas Kinneging, docent rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Die was eerst betrokken bij de denktank van de VVD, de Teldersstichting, maar is tegenwoordig lid van het CDA.

Een enkeling zal zich mogelijk thuis voelen bij Wilders en consorten. Daar lopen ook allerlei soorten conservatieven rond; zelfs jongeren die van oorsprong thuishoren bij de SGP.

GV


Agenda

De Tweede Kamer debatteert morgen onder meer over de laatstgehouden Europese top en over een uitgelekt rapport over de oorzaken van de brand in het Catshuis, vier jaar geleden. Donderdag zet de Kamer in de plenaire zaal het debat voort over de vestigingsplaats van het Nationaal Historisch Museum.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer