Buitenland

Iraanse betogers blijven verbod negeren

Honderden aanhangers van de Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi zijn ook maandag de straat opgegaan. Ze negeerden de verboden en de dreigementen van de autoriteiten.

ANP
22 June 2009 19:30Gewijzigd op 14 November 2020 08:11
TEHERAN – Honderden aanhangers van de Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi zijn ook maandag de straat opgegaan. Ze negeerden de verboden en de dreigementen van de autoriteiten. Foto EPA
TEHERAN – Honderden aanhangers van de Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi zijn ook maandag de straat opgegaan. Ze negeerden de verboden en de dreigementen van de autoriteiten. Foto EPA

Volgens ooggetuigen dreef de oproerpolitie de menigte uiteen met traangas en rubberkogels. De ordetroepen zouden daarbij zijn geholpen door de Basij, een paramilitaire militie die loyaal is aan de zittende president Mahmoud Ahmadinejad. Enkele tientallen demonstranten zouden zijn opgepakt. De berichten zijn niet te controleren, omdat onafhankelijke journalisten niet bij demonstraties tegen de regering aanwezig mogen zijn.De betogers krijgen misschien ook te maken met de beruchte Revolutionaire Garde, de belangrijkste bewakers van de islamitische republiek. Het elitekorps zal bij nieuwe demonstraties „vastberaden en op revolutionaire wijze de confrontatie aangaan met relschoppers en anderen die de wet overtreden", liet de garde op zijn website weten.

Volgens Iran zit het Westen achter de escalatie van de ongeregeldheden. Maandag maakte Teheran de arrestatie bekend van vijf ’Europese spionnen’, naar verluidt twee Duitsers, twee Fransen en een Brit. Ze zouden de demonstraties van zaterdag hebben georganiseerd. Daarbij vielen volgens Iraanse media dertien doden en tientallen gewonden. De politie heeft daar naar eigen zeggen niets mee te maken, omdat agenten geen geweld zouden mogen gebruiken tegen betogers.

Wegens de Europese kritiek op de Iraanse stembusgang moesten de ambassadeurs van de 27 EU–lidstaten zondag op het matje komen in Teheran. Minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki vertelde de Europese diplomaten, onder wie de Nederlandse ambassadeur, dat Iran zich niet door het buitenland onder druk zal laten zetten.

De Britse regering gaat vanwege de aanhoudende protesten de gezinsleden van het ambassadepersoneel in Iran evacueren. De gezinnen konden door „het voortdurende geweld niet op een normale manier leven", aldus Londen. Of ook Nederland gezinsleden van ambassadepersoneel terughaalt, is nog niet bekend.

De Iraanse oppositie demonstreert al meer dan een week tegen de uitkomst van de presidentsverkiezingen van 12 juni. Volgens de officiële uitslag zijn die ruim gewonnen door Ahmadinejad, terwijl analisten een nek–aan–nekrace met Mousavi hadden verwacht. De oppositie zegt dat Ahmadinejad door fraude is herkozen.

De Raad van Hoeders, het hoogste juridische orgaan van de islamitische republiek, heeft toegegeven dat de opkomst in vijftig steden boven 100 procent lag. Dit heeft echter niets te betekenen, benadrukte een woordvoerder van de raad op de staatstelevisie. Iraniërs mogen ook in een ander kiesdistrict stemmen, dus de extreem hoge opkomst is volgens de zegsman geen bewijs voor fraude. Bovendien zou Ahmadinejad ook zonder de betwiste stemmen moeiteloos zijn herkozen.

Britse onderzoekers hebben openlijk hun vraagtekens bij de verkiezingsuitslag gezet. In provincies waar de hervormer Mehdi Karoubi de meeste stemmen had gekregen bij de vorige presidentsverkiezingen, stemden de meeste kiezers nu niet op Karoubi of op medestander Mousavi, maar uitgerekend op conservatief Ahmadinejad. Bovendien kreeg de zittende president dit keer in zijn eentje meer stemmen dan alle conservatieven bij de vorige verkiezingen samen hadden gekregen, aldus de onafhankelijke denktank Chatham House.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer