VS stellen strenge beperkingen aan luchtaanvallen
De luchtmacht van het Amerikaanse leger mag vanaf nu alleen nog onder strikte voorwaarden bombardementen uitvoeren in Afghanistan.
Deze maatregel moet helpen bij het terugdringen van het aantal burgerdoden tijdens luchtaanvallen.Dat meldt The New York Times maandag op basis van gesprekken die de afgelopen dagen werden gevoerd met generaal Stanley McCristal. „Het luchtwapen bevat de kiem van onze eigen vernietiging als we er niet op een verantwoordelijke wijze gebruik van maken”, zei de generaal. „We kunnen dit gevecht verliezen.”
Zondagochtend kwamen bij een raketaanval op de luchtmachtbasis Bagram bij Kabul twee Amerikaanse militairen om het leven, aldus legerbronnen. Zes Amerikanen raakten gewond, onder wie twee burgers. Bagram ligt zo’n 40 kilometer ten noordoosten van Kabul.
Bombardementen vanuit de lucht mogen van McChrystal alleen worden uitgevoerd als militairen dreigen te worden overlopen. In dichtbevolkte gebieden gelden nog strengere regels, omdat het risico op burgerslachtoffers daar zeer groot is. De Afghaanse regering heeft al vaker haar beklag gedaan over veel te hoge aantallen burgerslachtoffers tijdens luchtaanvallen door de internationale troepenmacht.
De voorganger van McChrystal, David McKiernan, kwam in december ook al met een aangepaste richtlijn voor luchtaanvallen. Hij beval zijn militairen proportioneel geweld te gebruiken en de risico’s voor burgers te minimaliseren.
Daarna ging het echter opnieuw mis, bijvoorbeeld tijdens een incident op 4 mei in het dorp Granai. Een groot aantal Talibanstrijders viel daar een groep van ongeveer tweehonderd Afghaanse soldaten en politieagenten en Amerikaanse adviseurs aan. Tijdens het gevecht, dat in de voormiddag begon en tot in de nacht voortduurde, vroegen de Amerikanen luchtsteun aan.
Gevechtsvliegtuigen en een bommenwerper gooiden vervolgens een aantal 500– en 2000–ponders op het dorp. Het gevecht werd daardoor beëindigd, maar de prijs was hoog. Volgens een onderzoek van het Pentagon hadden militairen fouten gemaakt met de procedures en waren daardoor zeker 26 burgerdoden te betreuren. Rapporten van een mensenrechtenorganisatie en van de autoriteiten in Afghanistan maakten melding van 97 tot 140 burgerdoden.